Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Miljoenenstad São Paulo bijna zonder drinkwater

De Braziliaanse stad São Paulo, met 21 miljoen inwoners de grootste stad van Zuid-Amerika en de zevende grootste stad ter wereld, is bijna door zijn drinkwater heen. De droogte heeft de reservoirs uitgeput. Het beschikbare water is vervuild. Bovendien regent het op de verkeerde plaatsen.
woensdag 8 oktober 2014

Van de 21 miljoen inwoners die de agglomeratie São Paulo telt, hangen er 9 miljoen af van het Sistema Cantareira, een complex van zes waterreservoirs die met elkaar verbonden zijn via tunnels en kanalen. Cantareira zit voor het ogenblik ver onder zijn normale capaciteit.

Nog water tot maart 2015

De laatste maanden is men de technische reserve aan het verbruiken, het zogeheten “dode volume”, het water op de bodem dat men anders nooit opvangt. De reservoirs hebben nog water tot maart volgend jaar, zegt de regering van de regio.

Als het ondertussen alleen gemiddeld blijft regenen, “krijgen we nog een moeilijk jaar. Regent het minder, dan klapt het systeem in elkaar,” zegt architect Marussia Whately, waterexpert van de organisatie Instituto Socioambiental (ISA). Een alternatief is er niet, benadrukt hij, want Cantareira is goed voor 45 procent van het drinkwater van São Paulo en ook andere bronnen zitten door de droogte en de vervuiling onder hun normale peil.

Slecht beheer

De oorzaak van de watercrisis is het almaar extremere weer. Het regent al twee jaar minder dan normaal. Dit jaar kwam daar de zware droogte bij in het zuidoosten van het land. Bovendien wordt het water slecht beheerd, zegt Whately.

Men gaat het water in verder gelegen bronnen halen, wat zware infrastructuur vergt. De verliezen onderweg pakt men niet aan. De belangrijkste factor in de crisis is “het gebrek aan dialoog en aan sociale participatie,” zegt Whately.

De droogteperiodes komen deze eeuw steeds vaker voor en ze worden steeds zwaarder. “De eerste waarschuwing kwam er in 2011, toen het systeem in augustus terugviel tot 11 procent van zijn capaciteit,” zegt journalist en activist Isabel Raposo, die al dertig jaar in Sierra de Cantareira woont.

Betere waterzuivering nodig

Men had de huidige crisis kunnen vermijden als men na dertien jaar schaarste meer had ingezet op waterzuivering, zegt wateringenieur Ivanildo Hespanhol van de Universiteit van São Paulo. Nu behandelen de vijf waterzuiveringsstations in het grootstedelijke gebied 16.000 liter per seconde.

Een “aanvullende fysio-chemische behandeling” zou dat water ook geschikt maken als drinkwater, stelt hij voor. Dat zou de beschikbare hoeveelheid water met een kwart doen stijgen. Dat volstaat om de druk op de waterbronnen te verminderen en ze de kans te geven zich weer te vullen, zelfs wanneer het weinig regent.

“Jammer genoeg denken de beleidsmakers niet op langere termijn,” zegt Hespanhol. “Ze zijn enkel met crisismanagement bezig.” Volgens de ingenieur zijn grote bedrijven bezig met hergebruik, waardoor ze hun verbruik tot 80 procent verminderen. In minder dan twee jaar hebben die hun investering terug.

Ontbossing in Amazonegebied

De klimaatverandering dreigt de situatie nog te verslechteren. Een groot deel van de regen in het zuidoosten van Brazilië komt uit het enorm uitgestrekte stroombekken van de Amazonerivier. Daar daalt de vochtigheid als gevolg van de doorgaande ontbossing. São Paulo krijgt dus minder water van daar, zegt Antonio Nobre van het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek.

Bovendien creëert het enorme stedelijke gebied van São Paulo een hitte-eiland. Daardoor trekt de stad zelf meer regen aan en houdt het die weg van de waterbronnen in de bergen die het Sistema Cantareira voeden. Dat geeft een dubbel nadelig effect: de stad krijgt enerzijds vaker met overstromingen te maken en anderzijds daalt de drinkwatervoorraad steeds verder.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door Hein op donderdag 9 oktober 2014

    Ikzelf woon reeds vele jaren in Suriname. In de eerste jaren had ik geen toegang tot elektra, water was echter geen probleem doordat het regenwater werd opgevangen in watertanks. Deze tanks heb ik nog steeds in gebruik, totaal 5.400 liter water, hoewel ik inmiddels ben aangesloten op de waterleiding. Daar deze niet altijd levert is het fijn om een eigen opslag te hebben. In het artikel wordt gezegd dat het boven de stad vanwege de hitte uitstraling veel regent, waarom dan niet zorgen voor een eigen opslag, het enige wat je nodig bent naast de watertanks zijn dakgoten.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties