Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Inwoners Toronto crowdfunden eigen lijnbus

Inwoners van een wijk in de Canadese stad Toronto hebben met crowdfunding genoeg middelen ingezameld om een eigen buslijn te starten. Ze zijn het beu om de overvolle bus van de openbare vervoersmaatschappij te nemen.
woensdag 8 oktober 2014

In de wijk Liberty Village, een voormalige fabriekswijk, schoten ooit flatgebouwen als paddenstoelen uit de grond, maar de openbare vervoersmaatschappij reageerde nooit met betere verbindingen naar het centrum. De inwoners van de wijk zijn aangewezen op de zogeheten King-buslijn, die 60.000 reizigers per dag moet vervoeren en vaak overvol zit.

Crowdfunding

Dat bracht lokale inwoners Brett Chang en Taylor Scollon op het idee om Line Six uit de grond te stampen, een bedrijfje dat een private buslijn aanbiedt. Om voldoende geld op te halen, werkten ze met een systeem van crowdfunding.

Via het internet zochten ze naar inwoners die minstens 25 dollar over hadden om een alternatief uit te proberen voor de openbare King-bus. Ze haalden voldoende op om een testfase te beginnen van 6 tot 10 oktober. Per rit kost hun Village Express bijna het dubbele van een buskaartje – 5 dollar tegenover 3 – maar de gebruikers krijgen in ruil wel een gereserveerde zitplaats, draadloos internet en zelfs koffie.

"De gemeenschap in deze wijk kampt met ernstige mobiliteitsproblemen," zegt oprichter Brett Chang in de krant Toronto Star. "Er is een razendsnelle verstedelijking, snelle groei, maar de stad heeft geen oren naar de mobiliteitsbehoeften van de gemeenschap."

Concurrentie

Als het succesvol wordt, willen de gebruikers de dienst naar andere wijken uitbreiden. "We willen een platform bieden voor mensen die hun eigen vervoer willen organiseren en wij zorgen voor de logistiek", zegt Chang.

Met de nieuwe dienst begeeft Line Six zich in het vaarwater van de openbare vervoersmaatschappij Toronto Transit Commission (TTC), die een wettelijk monopolie heeft in Toronto. TTC heeft al laten weten dat het de ontwikkelingen met argusogen volgt en zal nagaan of Line Six de wet overtreedt.

Volgens Chang is er juridisch geen enkel probleem. De stad Toronto staat immers toe om "voertuigen te charteren voor het vervoer van een groep personen over een specifieke trip tegen een groepsbijdrage." Dat is wat de deelnemers doen: ze betalen geen ticket voor elke rit, maar een bijdrage van 25 dollar die een plaats reserveert.

Of het initiatief leefbaar is, moet de komende weken blijken. Het heeft er de TTC in elk geval al toe gebracht om "te bestuderen hoe ze de dienstverlening kan verbeteren".

Crowdfunded Liberty Village bus hits the road on Monday

Liberty Village's Line 6 Crowdfunded Bus Could Face Legal Challenge From Toronto

Crowd-funded bus takes a run at transit-starved Liberty Village

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.