Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Historische uitspraak over landrechten inheemsen in Canada

Het Canadese Hooggerechtshof besliste dat de inheemse Tsilhqot’in rechtmatige eigenaars zijn van 1700 vierkante kilometer land in de westelijke provincie British Columbia (BC). Deze uitspraak schept een belangrijk juridisch precedent.
dinsdag 8 juli 2014

DeWereldMorgen.be

In 1983 kende de regering van de provincie British Colombia een concessie toe voor commerciële houtkap in het territorium van de Tsilhqot’in. De gemeenschap ging in beroep tegen die beslissing. Zij argumenteerden dat ze de rechten bezaten op de gronden. Na een juridisch gevecht van meer dan dertig jaar haalden ze uiteindelijk hun slag thuis.

“Volgens onze eigen wetten en kennis bestaat er geen twijfel over dat dit onze gronden zijn”, zegt Tsilhqot’in – leider Joe Alphonse (foto) in een officiële reactie. “Er komt nu een einde aan de ontkenning van onze rechten. (…) Deze beslissing zal de broodnodige zekerheid brengen voor inheemse volkeren in Canada, de regering en de industrie. Deze zaak gaat over het terugwinnen van onze onafhankelijkheid – om ons eigen land te kunnen besturen en zijn natuurlijke hulpbronnen te gebruiken”.

Volgens de Tsilhqot’in is de beslissing van het Hooggerechtshof een “positieve stap vooruit voor verzoening tussen de overheid en inheemse volkeren”.

Recht op raadpleging

De beslissing zal grote gevolgen hebben, schrijft The Economist. Het Hooggerechtshof maakte immers duidelijk dat de voorafgaande toestemming van inheemse volkeren over grote projecten op hun territorium, overheden en bedrijven heel wat juridische last kan besparen. Vooral in British Colombia zelf kan de uitspraak een belangrijk precedent vormen en projecten zoals de Northern Gateway-oliepijplijn op de helling zetten.

De inheemse volkeren van Canada worden vertegenwoordigd door de Assembly of First Nations (AFN). “Het Hooggerechtshof heeft een duidelijke boodschap gestuurd: het Canadese gerecht moet de landeigendomtitels van inheemsen serieus nemen en zich eervol verzoenen met de First Nations”, zegt Ghislain Picard, de woordvoerder van AFN. “Deze beslissing zal de geschiedenis ingaan als een van de meest belangrijke en verreikende ooit van het Canadese Hooggerechtshof.”

Canada: Landmark Ruling Backs Native Self-Determination

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door Rudy Baker op woensdag 9 juli 2014

    Joepiiieeeee!!!!!!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties