Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Zuid-Koreaanse boeren eisen bescherming tegen import buitenlandse rijst

De Zuid-Koreaanse regering moet in juni besluiten of ze de markt opent voor rijst uit de hele wereld of vasthoudt aan een jaarlijks quotum voor landen als de VS, China en Thailand. Zuid-Koreaanse boeren zijn fel tegen de vrije import van buitenlandse rijst.
donderdag 24 april 2014

DeWereldMorgen.be

Dit jaar loopt een afspraak tussen Zuid-Korea en de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over rijstinvoerquota af. Als het land besluit de markt te openen, betekent dat concurrentie van diverse soorten buitenlandse rijst en haalt de regering zich de woede van de Koreaanse boeren op de hals.

Zuid-Koreanen volgen steeds minder vaak het traditionele 'boerendieet': een kom rijst, bonensoep en kimchi (gefermenteerde groenten). Ze proberen ander voedsel uit en eten ook vaker buiten de deur. In 1982 at een Zuid-Koreaan gemiddeld nog 130 kilo rijst per jaar. In 1992 was dat afgenomen tot 112,9 kilo en in 2013 tot 67,2 kilo, volgens cijfers van het ministerie van landbouw.

In 1993 leidde een poging van de Koreaanse regering om de rijstmarkt te openen, tot protesten van tienduizenden woedende boeren. Het openen van de rijstmarkt stond volgens hen gelijk aan het "weggeven van de voedselsoevereiniteit." De overheid beloofde toen de rijstsector niet te liberaliseren.

De Wereldhandelsorganisatie stond Zuid-Korea toe gebruik te maken van minimale markttoegang. Dat betekende dat het land jaarlijks een bepaalde hoeveelheid importrijst moest toelaten. In 1994 begon Zuid-Korea met de import van 4 procent van de jaarlijkse rijstconsumptie. In 2004 werd die overeenkomst voor nog eens tien jaar verlengd tot 2014, onder de voorwaarde dat het invoerquotum elk jaar met 20.000 ton werd verhoogd.

Het gevolg was dat het quotum groeide van ongeveer 225.000 ton in 2005 tot 408.000 ton in 2014. Dat is ongeveer 10 procent van de totale rijstproductie in het land, die vorig jaar 4,23 miljoen ton bedroeg. De rijst komt vooral uit China, de VS en Thailand, gevolgd door India, Vietnam en Cambodja.

Zuid-Koreanen kopen echter weinig buitenlandse rijst. Ze hebben een sterke voorkeur voor hun eigen rijst. De importrijst gaat meestal naar voedsel-, drank-, en snoepfabrikanten. Deze fabrikanten stappen echter steeds vaker over op Zuid-Koreaanse rijst, vanwege de voorkeur van de consument.

Het is onwaarschijnlijk dat de WTO opnieuw vertraging toestaat in het openen van de markt, stelt de regering. "De belangrijkste vraag is hoe hoog de invoerheffing kan zijn als de markt open gaat", zei Lee Dong-Pil, de minister van landbouw, in maart tijdens een persconferentie. Een nieuw invoerquotum, waarbij grotere hoeveelheden buitenlandse rijst worden afgenomen, zal het land niet helpen, zei Lee, verwijzend naar de groeiende voorraad importrijst.

De gesprekken over het openen van de rijstmarkt leiden tot veel onrust onder Zuid-Koreaanse boeren. Vorige maand protesteerden duizenden boeren in Seoel tegen de vrije import van buitenlandse rijst. Zuid-Korea telt 1,15 miljoen boeren, waarvan 494.352 rijsttelers, volgens de Koreaanse informatiedienst voor statistiek.

Storm in a Rice Bowl

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.