De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

zelfmoord metaalarbeider. Een nuance bij de  ‘moraal’ van Mevr. Albers van ‘De Tijd’

zelfmoord metaalarbeider. Een nuance bij de ‘moraal’ van Mevr. Albers van ‘De Tijd’

vrijdag 18 oktober 2013 10:40
Spread the love

Geachte mevrouw Albers van ‘de tijd’ ,

Ik vind het een beetje schandalig dat u moraal aanhaalt in het gesprek op de vrt-show in reyers laat met betrkking tot de zelfmoord van een Luikse staalarbeider, met name de 45 jarige  Alain Vigneron . De vele herstructureringen die u in uw rol als ‘journaliste’ van de tijd toejuicht is de enige moraal die dat de kwartaalcijfers moet handhaven.
Handhaven is zelf niet voldoende. Ze moeten telkens beters voor het aantrekken van aandeelhouders die met veel  geld, nog meer geld willen verdienen.
Neen, niet de mensen die noodgedwongen (lees verplicht)  aan ‘dynamisch’ (pensioen)sparen doen , om een procentje meer te hebben op hun spaarkapitaal.
 

Arbeiders verdienen hun geld, door hun arbeid te leveren en aan te bieden. 
Weet u dat deze mensen steeds meer vergeleken kunnen worden met topsporters, die constant de grenzen moeten verleggen, meer werk met minder ( VEEL MINDER) moeten kunnen verzetten, Op hun privé leven moeten inboeten.

 Zij hebben hun psychologische gezondheid veel minder onder controle als hoger opgeleiden, die als ze niet akkoord zijn met het beleid, betere oorden kunnen opzoeken. Beetje, sociaal darwinisme niet?

Zij hebben in veel gevallen geen keuze.
Moraal dan? Laten we dat over aan de ethicus a.u.b.
Want het is een beetje een strijd aan het worden van een machtige drukkingsgroep die uit ‘hun’ logica alles oplegt, als de pure logica zelve voor iedereen.

Ik richt mij niet enkel tot ‘de moraal’ van werkvoorwaarden van arbeiders, ik denk ook aan het selecteren van multinationals van regio’s waar arbeidsvoorwaarden en milieuvoorwaarden niet bestaande of minimaal zijn.
Waar het goed ondernemen is. Maar het minder goed vertoeven is voor alle andere mensen.

Mens en milieu, humanisme dus heeft vooralsnog bij vele (hoofd) economen en journalisten geen plaats op de agenda.

Pragmatisch leven in de waan van de dag, en de problemen zijn wel voor morgen.

Hoe de toekomstige generatie(s) moeten leven met de huidige opgelegde arbeidsvoorwaarden, en de genegeerde klimaatproblemen, die door dezelfde economen geboycot worden vraag ik mij echter wel af.

En vandaag al mevrouw Albers, want dat is volgens mij moraal.

take down
the paywall
steun ons nu!