De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Zbigniew Brzezinski

Zbigniew Brzezinski

zaterdag 27 mei 2017 16:38
Spread the love
De strategische theoreticus, of theoretische strateeg, was de adviseur op het gebied van nationale veiligheid onder President Jimmy Carter in de moeilijke jaren van de gijzelaars crisis in Iran en de Sovjet invasie van Afghanistan in de jaren 70 van de vorige eeuw, is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden.
Zijn dood, in het Inova Fairfax Ziekenhuis in Falls Church, werd vrijdag aangekondigd door zijn dochter, Mika Brzezinski, die een televisieprogramma presenteert.

Net als zijn voorganger Henry A. Kissinger, was Brzezinski niet geboren in de Verenigde Staten, maar in Polen. (Henry Kissinger was Duitser van geboorte) maar had veel invloed op het gebied van de wereldpolitiek. Die invloed was merkbaar zowel voor, tijdens als na zijn officiële positie in het Witte Huis. In essays, interviews en op de televisie liet hij vaak een scherp oog vallen op de zes opeenvolgende regeringen in de VS, inclusief die van Donald Trump. Hij ondersteunde die verkiezing niet en hij vond dat de buitenlandpolitiek van Trump niet coherent was.

Brzezinski was in naam een democraat, met meningen die hem tot uitspraken bracht tegen de gierigheid van een Amerikaans systeem dat de ongelijkheid zo sterk tot uitdrukking bracht. Hij was ook een van de weinige experts op het gebied van de buitenlandpolitiek die zich uitsprak tegen de VS invasie van Irak in 2003. 

bronnen: New York Times, foto Wikipedia Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!