De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Xios Hogeschool stimuleert jongeren bij beroepskeuze

Xios Hogeschool stimuleert jongeren bij beroepskeuze

donderdag 10 maart 2011 12:04
Spread the love

Met dit Xperience Ticket krijgt elke student toegang tot één van de deelnemende bedrijven of organisaties. Naast een bedrijfspresentatie en rondleiding krijgen de leerlingen uitleg van de werkgever. “De ideale manier om jongeren nog beter te informeren over de opleidingsmogelijkheden en verdere stappen in hun carrière”, aldus algemeen directeur Dirk Franco.

De Xperience-dag verschilt per opleiding. Hoewel de school dit concept voor de eerste keer lanceert, nemen jongeren actief deel. “De ticketregistratie is nog steeds bezig en we merken dat er al veel geïnteresseerden zijn”, bevestigt Nick Daenen, PR-verantwoordelijke op de XIOS Hogeschool Limburg.
Voor de openlesdag kwamen echter weinig mensen opdagen. “Meestal komen er weinig leerlingen naar de openlesdag, omdat ze nog bezig zijn met hun eindwerk”, zegt opleidingshoofd journalistiek, Ans Hubert.

Enthousiast

De jongeren die wel aan de openlesdag deelnamen, reageerden enthousiast toen ze hoorden over het nieuwe initiatief van de school. “Ik had er nog niet van gehoord, maar het lijkt me een heel leuke ervaring”, vertelt Sabrine Khay. Meteen krijgt ze bijval van de andere deelnemers.
Studenten die al aan de Xios studeren vinden het zelfs spijtig dat zij die kans nooit kregen. “Op die manier kun je echt zien wat je later moet doen als je voor een bepaalde richting kiest. Zo zie je echt of dat beroep je ligt”, benadrukt Dieter Put, student journalistiek aan de Xios Hogeschool.

Proefproject

Voorlopig brengen de studenten enkel een bezoek aan Radio 2 Limburg. “Een radioredactie is ongeveer hetzelfde als een krantenredactie. Maar op een radioredactie gebeurt nog veel meer, wat dit bezoek extra leerrijk maakt”, verduidelijkt Hubert.

Zo zullen de deelnemers bijvoorbeeld de uitzending van 15u00 meemaken en leren hoe een nieuwsbulletin ineenzit. “Het is de eerste keer en aanpassingen in de toekomst zijn nog mogelijk”, liet Daenen weten. Toch is het volgens Dieter Put belangrijk dat toekomstige studenten meerdere redacties bezoeken. “Op die manier zie je ook wat een richting te bieden heeft en waarin je allemaal kan verdergaan”, vindt hij.

Verwachtingen

Hoewel er voorlopig geen grote opkomst is voor de openlesdagen, zijn opendeurdagen wel populair. Op 27 mei verwacht de school veel studiekiezers. Daarnaast is er niet alleen vanuit België interesse voor de hogeschool. Volgens Hubert komen er ook al veel telefoontjes binnen van Nederlandse jongeren om te vragen of ze op de Xios kunnen komen studeren. Dit heeft ook te maken met de steeds hogere studiekosten in Nederland.

Deelnemen

Laatstejaars in het middelbaar die nog willen deelnemen aan de Xperience Tickets kunnen zich online aanmelden. Op welke dag ze hun ticket mogen gebruiken, hangt af van de studierichting.

© 2011 – StampMedia – Goele Theunis

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!