De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

“Wouter Beke, lanceer nu eindelijk dat platform om hulp in woonzorgcentra te organiseren”
Opinie - ACV Puls

“Wouter Beke, lanceer nu eindelijk dat platform om hulp in woonzorgcentra te organiseren”

De eerste cijfers van de tests bij de bewoners en werknemers in de woonzorgcentra, die vandaag te lezen waren op de website van De Standaard, bevestigen wat we al wisten. Grote aantallen bewoners en personeelsleden blijken besmet. Een deel van de woonzorgcentra en hun werknemers hebben dringend nood aan ondersteuning en andere maatregelen.

dinsdag 14 april 2020 15:34
Spread the love

 

Om te beginnen hebben woonzorgcentra, waar veel bewoners en werknemers ziek zijn, nood aan de ondersteuning van verpleegkundigen, zorgkundigen, artsen en paramedici. Het tekort aan personeel en de hoge werkdruk, problemen die al bestonden voor de coronacrisis, maken de situatie alleen maar erger.

Twee weken geleden hebben de vakbonden en de werkgevers van de private zorgsector een akkoord afgesloten waardoor zorgpersoneel tijdelijk kan gaan helpen in bijvoorbeeld woonzorgcentra. Dat akkoord lost juridische problemen op en biedt zekerheid aan alle partijen.

Waar wacht de minister op?

De vakbonden vragen nu al twee weken aan Wouter Beke, de Vlaamse minister van Welzijn en Volksgezondheid, om een platform te lanceren dat deze hulp kan organiseren. Maar dat platform is er nog altijd niet!

De Vlaamse minister van Economie, Hilde Crevits, lanceerde vandaag de website helpdeoogst.be. Waarom weigert minister Beke om iets gelijkaardigs te doen voor de zorg? Er ligt een juridisch kader klaar om het te helpen uitvoeren. De vakbond herhaalt met klem zijn vraag voor zo’n platform om de zorg te helpen!

Uit de resultaten van de eerste tests blijkt dat een deel van de woonzorgcentra zwaar in de rats zit omdat te veel bewoners en werknemers besmet zijn met het coronavirus. Bij andere woonzorgcentra zijn er – gelukkig – nauwelijks of geen besmettingen. Vanuit deze optiek hameren we opnieuw op onze vraag om alle werknemers in woonzorgcentra een mondmasker te laten dragen. De richtlijnen van het Agentschap zorg en gezondheid moeten worden aangepast. Alle personeelsleden die in contact komen met bewoners hebben recht op beschermingsmateriaal.

ACV Puls en ACV Openbare Diensten lanceren vanavond een nieuwe bevraging bij alle aangesloten werknemers die werken in de woonzorgcentra in Vlaanderen (vzw’s, openbaar en commercieel). De eerste resultaten hiervan worden donderdag verwacht.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!