De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Woning huren of kopen?

Woning huren of kopen?

vrijdag 20 januari 2017 12:22
Spread the love

Nog steeds dromen de meeste Belgen ervan om eigenaar te worden van een woning, als investering “voor later”. Een huis bezitten betekent voor velen bijna het ultieme geluk en absolute zekerheid. Deze trend lijkt zich echter te keren. Steeds meer mensen kiezen ervoor om te huren, en dit omwille van verschillende redenen. Verhuurders hebben dus goede tijden in het verschiet.
Een woning kopen is geen goede investering

Sinds lang wordt aangenomen dat een woning kopen een goede investering is. Maar is dat wel zo? En wat is nu juist een goede investering? Slim beleggen betekent dat je je niet zwaar in de schulden steekt, dat het niet het gros van je netto waarde vertegenwoordigt en dat je het geld op eender welk moment kan terugkrijgen. Geen van deze kenmerken is echter van toepassing bij de aankoop van een woning. Het is waar dat er op korte termijn veel geld mee valt te verdienen. Maar in even korte periodes kan je er ook weer veel geld mee verliezen.

Huren is een betere investering

Een woning huren is dan ook de logische oplossing. Alle kosten aan het huis zijn voor rekening van zij die de woning verhuren. Steeds meer mensen beseffen dit en kiezen ervoor om maandelijks huur te betalen. Een woning verhuren wordt tegenwoordig beschouwd als een betere investering van je geld dan schulden aan te gaan voor de aankoop van een woning.

Huren is flexibeler

Vaak beweren mensen die een woning kopen, dat ze dit doen om een thuis te creëren. Maar gemiddeld zijn ze er slechts 4,5 jaar eigenaar van. Sommigen veel langer, anderen dan weer korter. Bovendien bemoeilijkt het bezitten van een huis veel belangrijke levenskeuzes, zoals een nieuwe partner of een nieuwe job in een andere stad of in het buitenland. Een vertrek is niet zomaar mogelijk. Met andere woorden: een woning kopen beknot je flexibiliteit.

take down
the paywall
steun ons nu!