De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wie schiet nu op kinderen?

Wie schiet nu op kinderen?

zaterdag 4 februari 2017 13:30
Spread the love

Welkom bij Radio 68

Wat doet een mens, een gewone mens zoals u en ik, tegen het vernietigende geweld van de duivel, de moloch, satan, de Reus, de Goleman? Tegengeweld met evenveel vernietiging door een alternatieve Goleman – maar evengoed een Goleman?

Muziekdoosjes

Niet voor de dichter Peter Holvoet-Hanssen. Reuzen zijn aan elkaar gewaagd, een Goleman verandert misschien van richting maar niet van aard Nee, voor de dichter bestaat maar één middel om de vernietiging tegen te gaan: moedig en enkel gewapend met het woord, met niets anders dan gedichten, de Goleman tegemoet treden. Als een kleine reus, zoals Louis-Paul Boon die zijn kleine oorlog voerde. Enkel gewapend met woordentover, gaat de troubadour de Goleman tegemoet. Met de woordentover van wat Holvoet-Hanssen ‘muziekdoosgedichten’ noemt: frêle composities gebouwd op klank, van de nachtegaal, van het water, van de alliteraties en klinkerstromen:

haha, minnemeiend tegen de vluchtstroom in gewapend met weerloze muziekdoosjes door het rattenkasteel naar de kolos Goleman.

Met de klarinet

De strijd is ongelijk, jazeker, of beter: de strijd is ongelijk als de dichter dezelfde wapens inzet. Maar dat doet hij net niet. Hij zwicht niet voor die uitdaging, integendeel:

Zing als een vlam, een kleine reus:
met de hoge klater van een klarinet
met de kwinkslag van een godin
met mijn kleine teen die op een walvis lijkt.

‘Wie schiet nu op kinderen?’, vraag de troubadour zich af. De vraag blijft onbeantwoord, omdat we het antwoord kennen. Nieuw is het niet:

Aan het weeshuis stond een grote, zwarte camion.
De Joodse kinderen werden als zakken ingeladen. (…)
Alles is 10 mei 1940.
Alles is verloren.

Tuin der poëten

Alles? Niet echt. Uit de dichtbundel “Gedichten voor de kleine reus” klinkt veel hoop en vastberadenheid. Die stijgen op uit de Tuin der Poëten, woonplaats en schuilplaats, vredelievend maquis, commune der liefde:

De zwervers verdreven
toen engelen zwegen
de wind draagt de wolken
de wolken de regen
schuil onder de varens
bladspiegel van de vijver
kruid tegen de bloedzuigers
en de wilde citroen
in de Tuin der Poëten.

Al konden we de machine der vernietiging maar heel even tot stilstand brengen…

© Eddy Bonte

De uitzending
www.radio68.be ** zondag 05 februari 11 uur, woensdag 08 februari 15 en 19 uur **  Tijdens de kunstenweek “Canto de Primavera” (maart 2016) las, speelde, zong en acteerde Peter Holvoet-Hanssen een ruime selectie uit zijn jongste dichtbundel “Gedichten voor de kleine reus”. Hij werd op harmonica, klarinet, fluit en schelpen (!) begeleid door MexGentenaar en initiatiefnemer Luiz Márquez https://www.facebook.com/mezcalvzw/?fref=ts). In “Dichters in de Lucht” hoor je een keuze uit deze eenmalige voorstelling die exclusief door Radio 68 werd opgenomen. 

Referentie Peter Holvoet-Hanssen: Gedichten voor de kleine reus, uitg. Polis, 2016. Facebook: https://www.facebook.com/peterholvoethanssen/?fref=ts

Radio 68 Radio 68 www.radio68.be is een niet-commerciële en onafhankelijke internetradio die opkomt voor bepaalde types muziek en woord die je zelden of nooit hoort in een samenleving waar enkel geld en glitter telt. Radio 68 wil ook de herinnering levend houden en focust daarom op zeldzame, vergeten, over het hoofd geziene, onterecht opzijgeschoven, niet-commerciële en door de media verbannen artiesten, genres en muziekjes.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!