De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Western Justice * Broken Sky David Ferrard

Western Justice * Broken Sky David Ferrard

zaterdag 29 juni 2013 12:21
Spread the love

Welkom op de tweede blog van Radio 68, die handelt over het programma “Het Vrije Vranke Woord” op www.radio68.be,  een wekelijkse uitzending waarin het geëngageerde woord centraal staat: het klassieke of 21ste-eeuwse linkse lied, protestsongs, commentaren, toespraken, debatten, vertellingen, poëzie. Zonder onderscheid van taal, genre, stijl of tijd. 

WESTERN JUSTICE

Western Justice draagt ‘Excerpts From A Diary’ als ondertitel. De openklapbare hoes van Western Justice bevat  inderdaad niet enkel een LP, maar ook een brochure van 24 pagina’s met alle liedjesteksten en dagboekpassages die de periode 17 tot 27 augustus omvatten. Het dagboek is fictioneel. Heel Western Justice is fictioneel. En toch is die conceptplaat uit 1974 razend actueel. Dagboek en liederen beschrijven namelijk een situatie waarbij het Westen (anno 1974) een ernstige klimaatwijziging doormaakt.  Men lijdt honger en dorst, in ons land sterven mensen de hongerdood. Met het klimaat, verschoof ook de macht: de derde wereld beschikt wel nog over de nodige hulpbronnen en grondstoffen.  Maar die landen zijn het verleden niet vergeten. De ‘western justice’ die ze eeuwenlang moesten ondergaan, passen ze nu toe op het Westen zelf! 

De teksten zijn van de hand van de Amerikaan Jack Rieley, die toentertijd liedjesteksten leverde aan The Beach Boys. De muziek  werd geschreven door ie Nederlander Machiel Botman, toen nog geen twintig jaar oud.
Toch is dit geen harde politieke plaat. De liedjes beschrijven de sociale verhoudingen tussen de mensen en hun emoties: de angst (bijv. Cry, Child, Cry), de wanhoop (de regen die uitblijft), maar ook de solidariteit en de vreugde om een eenvoudig bestaan met essentiële waarden,  zoals de hippe-aandoenlijke liefde uit Brother Sister & Sister Brother. Het dagboek klinkt politieker en rapporteert als een soort nieuwsuitzending  over de Afro-LatAm-Asia Conference, waar gedebatteerd wordt over mogelijke noodhulp aan het Westen.
Radio 68 draait de volledige A-kant.

BROKEN SKY

Toen David Ferrard in 2008 debuteerde, werd Broken Sky meteen Album of the Week op de BBC. Niet slecht voor deze jonge kerel van gemengd Schots-Amerikaanse afkomst, een mix die je meteen in zijn liedjes hoort: zowel in de thematiek (Hills of Virginia), als in de muziek zelf, waar Amerikaanse fiddle een plaats vindt naast de klassieke gitaar van de Britfolk. Er gaat iets zachts, bijna fragiels uit van Ferrard: de klare productie, de eenvoud van zijn liederen, de helderheid van zijn stem.  Maar ook de thematiek: Ferrard componeert ook liedjes over de liefde en algemeen menselijke gevoelens. Toch zijn het de politiek geïnspireerde nummers die m.i.  het verschil maken. Ferrard zwaait niet met spandoeken, hij mobiliseert niemand. Hij vraagt je te luisteren.  Zoals John Watts (zie de blog van vorige week), vertelt hij andermans  wedervaren. En dat beklijft.  Hoe een kerel uit de heuvels van Virginia in Irak belandt en daar op gruwelijke wijze omkomt. Hoe een jonge Russische soldaat aan de Tsjetsjeense grens op de radio liedjes hoort in een taal die hij niet verstaat, het Engels, en naar dat land verlangt. Hoe hij in Engeland als vluchteling aankomt en als dusdanig wordt behandeld: van kanonnenvlees tot sociaal afval.

De uitzending

Nieuwe aflevering van “Het Vrije Vranke Woord”: elke zondag om 16u. Herhaling: de zondagsom 2100u,  de maandag & de dinsdag om 1600u. Het programma “My Generation” zelf, start om 1200u. Radio 68 www.radio68.be.

Radio 68
Radio 68 is een niet-commerciële  en onafhankelijke internetradio  die opkomt voor bepaalde types muziek en woord die je zelden of nooit hoort in een samenleving waar enkel geld en glitter telt. Radio 68 wil ook de herinnering levend houden en focust daarom op zeldzame, vergeten, over het hoofd geziene, onterecht opzijgeschoven, niet-commerciële en door de media verbannenartiesten, genres en muziekjes.

Referenties
Jack Riely & Machiel Botman: Western Justice, LP, 1975, EMI Holland 5C-006-25160. In 2002 door RKCS  heruitgebracht op cd. Website: www.western-justice.com YouTube:http://www.youtube.com/watch?v=Z7sJzJ9xkp8
David Ferrard: cd Broken Sky, http://www.davidferrard.com

take down
the paywall
steun ons nu!