De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Weg voor de hitte

Weg voor de hitte

zaterdag 28 juli 2018 23:10
Spread the love

Met mijn dochter en zoon geboekt via bookking .com om weg te gaan voor de hitte van afgelopen donderdag en vrijdag in Limburg Belgie.We vertrokken 25 july 2018 naar een onbekend plaatsje ergens aan het 3 landen punt waar ik nog niet was geweest.Wel van had gehoord.

Na een lange rit van anderhalf uur van Neerpelt naar Montzen,waanden we of we in een schilderij waren gestapt waar de klok 100 jaar geleden was gestopt.Omdat het nogal laat was konden we niet zoveel waarnemen het was nogal donker.

De eigenaar van het pand was een vriendelijke man ,die ons al gauw de vakantiewoning liet zien,supermooi en gerestureerd een oude boerderij van 1920 ,van iets ouds naar zoiets moois had gemaakt.Mijn schoonzoon nam afscheid en wij pakten uit.We waren best hongerig en staken algauw de oven aan om onze pizza;s te veroveren.

Wel merkten we dat de lucht anders was dan in Vlaanderen zuiverder en gezonder.Nog een uurke of wat buiten gezeten,sigaretje gerookt en dan vervolgens gaan slapen met ons allen.Waren heel erg moe van de trip ernaar,wel moeten wennen aan een andere omgeving en bed.

Om half 6 ook daadwerkelijk met mijn dochter in de tuin gezeten,omdat ik niet kon slapen.En wat een pracht die we zagen.

De natuur,2 pony;s ,het huis waar we verbleven,een meer voor onze neus en een heuse kasteel een beetje verders.

En de koelte ,de vogels die we hoorden fluiten,de stilte ,en al dat groene van de velden,een waar paradijs voor ons ontluikte voor onze ogen.

De lucht die we inademden was zuiver ,niet benauwend zoals in Vlaanderen.

Donderdag ben ik terug een uurke of 2 gaan slapen was te vroeg om nu al wakker te blijven en ben op bed in slaap gevallen door het moois die ik kon waarnemen.

Donderdag werd het 35 graden hebben we daar ook niet gevoeld.De vakantiewoning was heel mooi en gezellig ingericht.De inrichting was eenvoudig met smaak ingericht zelfs.Niet teveel maar toch wel dat je eigen thuis kon voelen.Heb halve dag genoten van de zon,in de tuin ,af en toe wel eens onder de bomen gezeten.Mijn zoon moest wat wennen ,had slecht geslapen op de slaapbank vanwege te dunne matras.En is laat in de namiddag opgestaan.Ik en mijn dochter lieten ons vertellen door de eigenaar van pand dat die er met zijn gezin is komen gaan wonen,en eerst in Gent gewerkt heeft als zakenman ergens een bedrijf had.

En hij terug was gegaan vanwege verzuurde maatschappij in Vlaanderen.Hij zelf opa was van 2 kleinkinderen en dus ook zijn dochter met partner daar woonde.Was wel gezelige aardige open mensen,eigenaar praatte zelf 5 talen.En schrok best wel toen ik zei dat ik 60 was ,en we hadden het nog over de zomer 1976.Donderdag zijn mijn dochter en zoon gaan wezen de buurt gaan verkennen.Het dorpje lag 2 km verdersop en we hadden fietsen gratis ter beschikking gehad.Ze hebben een uurke wezen fietsen en vanwege slechte internetverbinding en tv ,hebben ze nog monopoly gespeeld.Gezellig hun te zien spelen.We hebben nog regen gehad ,voelde na 2 maanden zeer welkon ,was bijna vergeten hoe regen voelde want in Limburg had het 2 maanden niet geregend.

We hebben allen goed geslapen,en gisteren besloten om weer terug te keren om dingen te gaan regelen in Vlaanderen.Het gemis naar daar is enorm.Vriendelijkheid,behulpzaamheid ja dat mis ik in Vlaanderen wel inmiddels.Ik heb de mensen belooft dat ik terug zou keren ,ze vonden het jammer dat we weggingen.Maar ik altijd mij kan beroepen op hun als ik een huis zoek of iets dergelijks.

Ik waande mij in een andere wereld ,een die wel gekend heb in Vlaanderen maar door deze regering het naar de kloten heeft geholpen ,en ik inderdaad vandaag moest wennen dat ik weer terug ben in het Verzuurde Vlaanderen.

Heb vandaag daarom ook op woningen gaan reageren,en ook naar ocmw aldaar gemailt voor huurwaarborg ,ik kan hier niet in Vlaanderen blijven.Ik mis de vriendelijkheid,de andere sfeer onder mensen,mensen die wel degelijk zeer gastvrij zijn ook al ken je ze niet.Dat mis ik hier in Vlaanderen.

De rust ,de natuur ,de sfeer wel ik blijf niet in Vlaanderen.De vrijheid waar je nog van genieten,van kastelen van mensen ,die met verschillende nationaliteiten onder elkaar kunnen leven en een gastvrijheid kennen .Dewelke waar ik me ook zeer goed thuis bij voel.Zelf ook ben opgevoed zoals ik de sfeer heb mogen proeven.Wel nee ,die is niet meer in Vlaanderen.

Ik heb internet niet gemist,ook de tv niet.Er zijn verschillen.Ik kan daar ook zo een baan vinden,want in mijn beroep is zeer veel vraag naar zekers als er iemand 7 talen kan praten.Ik kan alle kanten uit.

Daar ga ik geen nee op zeggen.Wat mis ik het daar zelfs mijn dochter.De drukkende sfeer is hier wel in Vlaanderen te voelen,terwijl in Wallonie mensen op een andere manier omgaan zuivere lucht is.

Ook al was het kort om de hitte te ontvluchten in Vlaanderen,wel er waren daar ook temperaturen van 35 en 37 graden maar ik heb de hele dag buiten gezeten ,niet verbrand,los van ik mis de sfeer aldaar,je waant je in een sprookje alsof de tijd is blijven stil staan.

Het gemis is enorm,moeite met de drukte van Vlaanderen.Wel een besluit genomen we gaan terug ik en mijn zoon.Terug naar de plek waar ik nog gastvrijheid heb gevoeld ,terug in de tijd ,waar natuur nog ongerept  is,boeren op land werken met de tractor,gelach van mensen en kinderen mag zien,mensen behulpzaam zijn,en ook al ken je ze niet nog wel een goedemorgen kan krijgen.

Yep we gaan terug.

take down
the paywall
steun ons nu!