De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wat met Leuvense opvang Oekraïeners na sluiting Guido Gezellegebouw?

Wat met Leuvense opvang Oekraïeners na sluiting Guido Gezellegebouw?

vrijdag 20 mei 2022 12:37
Spread the love

 

De Leuvense stadsdiensten hebben momenteel 542 Oekraïeners geregistreerd die sinds het begin van de Russische invasie in februari hun heil gezocht hebben in de stad. 252 worden momenteel opgevangen in de Scheutsite (119) en het Guido Gezellegebouw (133) aan de Ruelensvest die de stad voor hen inrichtte. De Scheutsite (148 bedden, 62 kamers) zit helemaal volledig vol. In het Guido Gezellegebouw (167 bedden, 76 kamers) zijn er nog enkele kamers vrij.

De instroom van nieuwe vluchtelingen uit dat land is momenteel erg beperkt. 56 Leuvense gezinnen stelden zich kandidaat om Oekraïeners op te vangen. Momenteel zijn er 11 gezinnen die er effectief opvangen en wonen er ook Oekraïeners in 6 van de 9 aparte huurentiteiten die werden aangeboden.

Het probleem is dat de stad Leuven op 15 juli wil starten met de verbouwingswerken aan het Guido Gezellegebouw en er voor de aanwezige Oekraïners een andere oplossing moet gezocht worden. Deze verbouwing werd met het oog op deze opvang al enkele maanden uitgesteld.

Ze blijken echter liever in een collectieve opvang te vertoeven waar ze veel contacten hebben met landgenoten dan in een gastgezin. Leuven houdt overigens ook nog het hotel Novotel achter de hand voor noodopvang. In de eerste fase werden er ook enkele gezinnen opgevangen op Heiberg (LV).

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!