De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

VZW Semalka wil bruggen bouwen met autonome Syrische regio Rojava

VZW Semalka wil bruggen bouwen met autonome Syrische regio Rojava

zaterdag 18 mei 2024 20:33
Spread the love

 

Tijdens een panelgesprek in de marge van het jaarlijkse Leuvense Wereldfeest heeft Deirdre Maes zaterdag de nieuwe vzw Semalka voorgesteld die bruggen wil bouwen tussen ons land en Rojava, de autonome regio in het noorden en oosten van Syrië die overwegend door Koerden bevolkt wordt. De naam Semalka verwijst naar de enige open grensovergang tussen Irak en Syrië langs waar je Rojava kan bereiken en dit via twee pontonbruggen over de Tigris. De bruggen staan symbool voor het isolement waarin dit land verkeert, een isolement dat Semalka wil doorbreken.

“We willen concrete projecten ondersteunen waar er vanuit het regio vraag naar is. Het gaat bijvoorbeeld om het oppompen van water. Doordat Turkije grote dammen gebouwd heeft op de rivieren die Rojava bevoorraden kampt de regio met watertekort. De Tigris en de Eufraat staan, in een regio waar de landbouw historisch is ontstaan, bijna droog. Naast de aanleg van waterputten willen we hun ook helpen bij projecten die voor minder vervuiling van rivieren zorgen. Er is ook een vraag naar uitwisseling van kennis rond bepaalde thema’s. We willen samenwerken met plaatselijke gemeentebesturen, scholen en dergelijke. De eerste contacten om samen te werken tussen de KU Leuven en de universiteit van Rojava willen we opvolgen. De vzw wil ook verder informatie verspreiden over Rojava”, aldus Maes.

Rojava bestrijkt 1/3e van het Syrische grondgebied en telt 2 tot 3 miljoen inwoners. Na het uitbreken van de opstand in Syrië werd het in 2012 een autonoom gebied en breidde het zijn gebied geleidelijk uit. Het is overwegend Koerdisch van bevolking, maar het bestuur is zeer democratisch georganiseerd. Alle religieuze bewegingen uit de regio zijn erin vertegenwoordigd wat zeer uniek is in dit deel van de wereld. Het waren overigens de strijdkrachten uit dit gebied die de IS-milities, die in 2014 het kalifaat hadden uitgeroepen de finale genadeslag toedienden. Circa 60.000 IS-strijders zitten er nog opgesloten in kampen. De regio heeft momenteel fel te lijden van agressie door het Turkse leger dat erop aanstuurt Rojava te annexeren.

 

https://www.facebook.com/profile.php?id=61559170220606

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!