De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wanneer geeft Oekraïne zich over?

Wanneer geeft Oekraïne zich over?

woensdag 9 maart 2022 07:50
Spread the love

De Belgische topcabaretier Alexander Decroo (Wiki commons)

In zijn parodie op een politieke analyse die hij op 24 februari opvoerde, grapte de Belgische humorist Alexander Decroo over de “ongehoorde en ongeziene Russische agressie tegenover een onschuldig Oekraïne”. Dat was met een knipoog naar het publiek, dat immers heel goed weet dat de EU, de NAVO en Oekraïne al jaren bezig zijn Rusland uit te dagen en te prikkelen, en zijn fundamentele rechten aan te tasten. “Wat er vandaag op het spel staat, is niets minder dan de vrede en veiligheid in Europa,” schertste onze komiek verder.

Daar kan iedereen inkomen, die zijn inderdaad door het geniale optreden van de EU en de NAVO behoorlijk bedreigd. Rusland zegt immers al jarenlang dat als Oekraïne tot de EU en de NAVO wil toetreden, dat een casus belli is: een rode lijn die wordt overschreden waardoor Rusland zich verplicht voelt tot militaire actie. Dat is begrijpelijk en ook evident, en het is vele keren duidelijk gezegd door Rusland en goed geweten door deskundigen en politici.

 

Maar vol fijne ironie doet Decroo alsof hij nergens van weet: “Wat Poetin stoort is dat Oekraïners vrije burgers zijn. Het stoort hem dat Oekraïne een vrij land is. Een land dat eigen keuzes maakt. En ja, een land dat naar het Westen kijkt. De aanval van Poetin is dan ook een aanval op de vrijheid.” Natuurlijk staat het Oekraïne vrij naar het Westen te kijken (wat een subtiel en mooi eufemisme voor een lidmaatschap van de EU en de NAVO!), net zo vrij als het België staat om naar het Oosten te kijken en Russische raketten in Kleine Brogel te installeren. Door een of andere geremdheid doet België dat niet, maar vermoedelijk is Oekraïne niet te verlegen om NAVO-wapentuig binnen te halen. Dat perspectief doet Rusland natuurlijk heerlijk rillen – wat een lekkere horror!

Niet-escalerende machinegeweren

Rusland had aangekondigd het niet te zullen nemen als de rode lijn werd overschreden en is consequent: een invasie van Oekraïne. Van het “onschuldige” Oekraïne, zegt Decroo met een kwinkslag. En dan komt er een grote, komische wending in zijn verhaal: terwijl het Rusland is dat zich bedreigd voelt en een preventieve militaire actie uitvoert, vertelt onze performer met brio hoe bedreigd de NAVO zich voelt in zijn “territoriale integriteit”, “politieke onafhankelijkheid” en “veiligheid” en dat dit vredesgenootschap zich dus moet beraden over acties en het opvoeren van zijn defensie. Maar, zegt hij ironisch sussend: “onze acties zullen altijd preventief, proportioneel en niet-escalerend zijn.” Machinegeweren met papierproppen? Raketten met rubberkoppen? Bajonetten van karton? De humor van Decroo prikkelt de verbeelding!

Elkaar stevig vasthouden!

En dan bouwt de hilarische redenaar een fraaie climax: “We zullen maar een omslag maken door een hecht blok te vormen met onze Europese partners en NAVO-bondgenoten. We moeten elkaar de komende dagen en maanden stevig vasthouden in het Westen. En we moeten deze eenheid gebruiken om het grote onrecht dat Oekraïne wordt aangedaan te stoppen. De enige uitweg uit deze crisis is de onmiddellijke staking van het geweld.”

Zelensky naar de NAVO

Ik ben helemaal mee met Decroo en houd hem de eerstvolgende tijd stevig vast, in een houdgreep. Als het nodig is zal ik hem preventief en proportioneel en zonder hem te doen escaleren een arm omwringen, maar volkomen geweldloos. En ik volg ook zijn oplossing voor het probleem: de onmiddellijke staking van het geweld. Daarvoor volstaat het dat Oekraïne zich overgeeft, dan is de oorlog meteen voorbij. Dat moet de NAVO Zelensky even duidelijk maken! Rusland zal Zelensky wel cadeau willen doen aan de NAVO, hij kan dan daar aan de slag als conflictbemiddelaar of vredesapostel of zoiets, een of ander vetbetaald baantje in die richting.

Van het oorlogsgeweld word je droevig, maar gelukkig hebben wij nog politici die kunnen schertsen, en ligt de oplossing van de problemen in het verschiet!

 

Verklaring van de Eerste Minister over de Russische invasie van Oekraïne | Alexander De Croo (premier.be)

 

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!