De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

VRT discrimeert opnieuw de vrijzinnige humanisten

VRT discrimeert opnieuw de vrijzinnige humanisten

vrijdag 1 december 2017 15:45
Spread the love

deMens.nu, koepel van de vrijzinnige organisaties in Vlaanderen en Brussel (de vroegere Unie der Vrijzinnge Verenigingen), zegt in een persbericht:

We gunnen het de islamitische eredienst dat de VRT voortaan per jaar twee van hun erediensten zal uitzenden, want ook deze levensbeschouwing werd gediscrimineerd“. 

Maar de vrijzinnige humanisten en atheïsten krijgen geen programma’s meer op de VRT. Minister Sven Gatz (O-VLD) schafte in 2015 de “uitzendingen door derden” af. Echter, misvieringen en allerhande godsdienstige programma’s bleven bestaan; 40 erediensten per jaar (volgens DeMorgen).

Ellenlange gesprekken tussen deMens.nu en de VRT leverden niets op. Levensbeschouwingen worden volgens het antwoord van de VRT “geïntegreerd in het aanbod op TV, radio en online”.

Al veel van gemerkt? Zorgvuldig bericht de VRT NIET over de talrijke actieve verenigingen in Vlaanderen en Brussel die jong tot oud groeperen, de lessen niet-confessionele zedenleer begeleiden, en die bij plechtigheden, het Feest van de Vrijzinnige Jeugd, in ziekenhuizen en gevangenissen counselling zonder godsdienst verstrekken (langs HuizenvandeMens en de Instellingen voor Morele Dienstverlening). DeMens.nu neemt ook deel aan de Interlevensbeschouwelijke Dialoog met vertegenwoordigers van de verschillende godsdiensten.

http://www.demens.nu/nl/OpiniesEnNieuws/nieuwsberichten/content/20170112_PersberichtErediensten.html  

Op de RTBF bestaan de vrijzinnige radio- en TV uitzendingen nog steeds. Met de meest actuele onderwerpen, zoals de vluchtelingen; zie: http://www.libresensemble.be/programme/ https://mobile.twitter.com/hashtag/PasDeMursANosFrontières?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.libresensemble.be%2F 

Lees ook: Michel Magits: “Waarom de overheid levensbeschouwingen best wel mag financieren”  http://www.demens.nu/nl/OpiniesEnNieuws/opiniestukken/opinies/20171026oPINIEmAGITS.html  

http://www.demens.nu/nl/HuisVanDeMens/

Twee morele consulenten in gevangenissen aan het woord: zie De Morgen Zeno.

De BBC gaat méér godsdiensten uitzenden. Het persbericht meldt dat ook de Humanists geraadpleegd werden. En dat zoveel Britten zeggen niet godsdienstig te zijn. We zullen opvolgen hoe het praktisch wordt uitgewerkt door de BBC. https://www.theguardian.com/media/2017/dec/20/bbc-to-increase-religious-coverage-to-better-represent-all-faiths

take down
the paywall
steun ons nu!