De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Vrijheid is het eerste recht

Vrijheid is het eerste recht

vrijdag 9 augustus 2013 15:28
Spread the love

Welkom op de blog van Radio 68, die handelt over het programma “Het Vrije Vranke Woord” op www.radio68.be,  een wekelijkse uitzending waarin het geëngageerde woord centraal staat: het klassieke of 21ste-eeuwse linkse lied, protestsongs, commentaren, toespraken, debatten, vertellingen, poëzie. Zonder onderscheid van taal, genre, stijl of tijd. Vandaag: een hippielied en socialistische R&B…

Erik en Alexander
Ja, de hippieboodschap van Love & Peace klinkt sommigen naïef in de oren, maar zoals de zanger Donovan ooit eens repliceerde toen een journalist hem smalend vroeg waarom hij nog altijd leefde naar die idealen van de sixties: What’s wrong with love and peace?.
Een hippieliedje, zo zou je “Alexander Bell Believes” kunnen noemen. Alexander Bell is het pseudoniem van Robin Hunt, zanger van The Flies, één van de vele popgroepen die London toen rijk was. En wat gelooft Alexander Bell / Robin Hunt? Dat komen we in het Nederlands ook te weten, want een zekere Erik bracht – met succes – een vertaling uit. Alexander Bell, en Erik met hem, gelooft dat “vrijheid het eerste recht is van elke man en elke vrouw in deze wereld”, ongeacht rang of stand. Dat de “wet der liefde” de enige wet is die men moet volgen. Dat “de wereld rijp is voor een nieuwe, liefdevolle eeuw”, waarin elkeen vrij is. Dat het “onze plicht is een nieuw bestaan te bouwen voor ons allen”, een wereld “waar de kracht der liefde nooit verzwakt of verdwijnt”.
Probeer daar eens tegen te zijn! Overigens liet Erik zijn zangcarrière voor wat het was en ontpopte zich als dichter onder zijn volledige naam Erik Van Malder…

Up the Workers!
Dan is de boodschap van de Engelse rockgroep Thee Faction een ander paar mouwen. Marx en rock, het was altijd al een moeilijke combinatie. Vonden althans de klassieke linkse partijen, want bij de anarchisten was rock troef van in het begin – van Vuile Mong tot de Duitse pre-punkers van Ton Steine Scherben. Maar in Engeland heeft Thee Faction vaste voet aan de grond gekregen op allerlei festivals en meetings. En het moet gezegd: het rockt en swingt van begin tot eind. Ga eens uit de bol op en zing eens mee met (jazeker, meezingen) “Marx My Main Man” (d.w.z. de belangrijkste persoon, maar ook de getuige bij een huwelijk…) en “it’s a mighty Manifesto”. Meezingen is wel dik onvoldoende, Thee Faction roept op om je te engageren (“Do Yer Bit”, “Join the Party”) en het strijdtoneel op te trekken. Hun alternatief: het socialisme. Hun vijand: het kapitalisme. De groep erkent de wet op de auteursrechten niet en we komen dus ook niet te weten wie deze originele nummers heeft geschreven. Consequent zijn die kerels wel. Op de website van Thee Faction, kan je de nieuwste single gratis downloaden en verspreiden. Ze vragen niet liever. Socialistische R&B, dat we het nog mogen meemaken!

De uitzending
Nieuwe aflevering van “Het Vrije Vranke Woord”: elke zondag om 16u. Herhaling: de zondag om 2100u, de maandag & de dinsdag om 1600u. Het programma “My Generation” zelf, start om 1200u. Radio 68 www.radio68.be.

Radio 68
Radio 68 is een niet-commerciële en onafhankelijke internetradio die opkomt voor bepaalde types muziek en woord die je zelden of nooit hoort in een samenleving waar enkel geld en glitter telt. Radio 68 wil ook de herinnering levend houden en focust daarom op zeldzame, vergeten, over het hoofd geziene, onterecht opzijgeschoven, niet-commerciële en door de media verbannen artiesten, genres en muziekjes.

Referenties:
Erik: Alexander Bell / Hippie Hip, Decca 23727, 1967;
Robin Hunt: Alexander Bell / A Hymn… With Love, CBS, 1967, heruitgebracht op The Flies: Complete Collection 1965-1968, cd, Acme / Light in the Attic;
Thee Faction: Up The Workers! (cd), Soviet Beret SOV02, http://www.theefaction.org.

take down
the paywall
steun ons nu!