De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Vrijdag 28/08/2015: Yelp event: bezoek aan de vernieuwde Antwerpse stadsbrouwerij De Koninck

een avant première bezoek - op 1 september openen de officiële deuren

zaterdag 29 augustus 2015 15:54
Spread the love

Verwelkoming: Maud (Yelp Community Coördinator) vanuit haar caravanneke, daarna kom je op een mooie binnenplaats met wegwijzer. De shop lonkt en je stapt binnen. Zitzakken gevuld met kroonkurken.

De degustatiebiertjes worden gepresenteerd en aangeboden in de verbruikzaal. Op de lijst: bieren van ’t vat zoals De Koninck, Triple d’Anvers, Vedett IPA, Vedett White, Bel Pils, LaChouffe, LaChouffe Soleil, Tank7, Liefmans Kriek, Liefmans Brut en Oud Bruin en Fruitesse, Maredsous Bruin, en een testbiertje TSTBRW1 = een Imperial Red Ale van 7.8° met een bitterheid van 50 EBU (European Bitterness Units), van de fles uiteraard Duvel (EBU 35) en een Wild Jo. De Duvel Triple Hop heeft een EBU van 47.

De rondleiding wordt inganggetrapt door Maud. In groepjes van 15 mag je binnen. De interactieve tour begint in de rode container en de Hand wijst de weg.
“Welkom in mijn stad”, een “container”story. Alles is getimed en de deuren openen dan ook op het juiste ogenblik voor de volgende presentatie. Cheers op het De Koninckplein.

In het café verneem je het verhaal van de brouwerij.
“Komt u mee naar de volgende ruimte”
“Leen ons een Hand” Het begon allemaal met een Hand…
Stap in het iconische Bollekesglas.

In de Brouwerszaal 3 stookketels met het zelfde filmpje in verschillende talen (NL, FR, EN, D). Om bier te brouwen heb je liefde nodig en (al)chemie. Hop: enkel de vrouwelijke bellen worden gebruikt want die zijn pittiger en mooier! De magie van het brouwen is het omzetten van zetmeelmoleculen in suiker. De gist geeft geest (alcohol). Vandaar dat we alcohol geestrijk noemen. En nu brengen we leven in de brouwerij door vuur! De gist wordt toegevoegd en “zweet” alcohol en zorgt voor de productie van CO2 bij de omzetting. Daarna: bier als resultaat. Schol.

We laveren verder via de bottelarij en dansende flesjes bij het reinigen. De vloer trilt mee.
In de camionette een “filmrace”.
Het is een beetje in Efteling stijl, telkens rondkijken waar je bent en de volgende deur gaat “op tijd” open om verder te gaan. Zoals nu de gelagkamer met de familiegeschiedenis sinds “den beginne”. Portretten die naar mekaar spreken en een “zelfspelende” piano.

De bier en kaas ruimte kan je binnenpiepen…
Het brouwproces wordt uitgelegd en je kan een beetje wort proeven.
De filmzaal nodigt uit: “Moving Antwerp”
Een kaaart met een overzicht van alle brouwerijen in België tot slot.

Terug in de degustatieruimte voor verdere slurp en gekeuvel.
De vriendelijke waarden antwoorden op al je vragen!

Het Brouwershuis is een waar schot in de roos!

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!