De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Voer terug de FIETSPLAAT in.

Voer terug de FIETSPLAAT in.

dinsdag 20 november 2012 10:22
Spread the love

Ik heb een voorstel tot vermogensbelasting. Voer terug de fietsplaat in. Een ijzeren plaatje te bevestigen aan de fietsframe en dat elk jaar een ander kleur heeft. Af te halen aan een loket bij de gemeente waar men verblijft tegen 5 Euro. Nadat men op een formuliertje alle persoonlijke gegevens heeft ingevuld, zodat bij een fout geparkeerde fiets onmiddelijk een gas-boete van 50 Euro kan uitgeschreven worden op basis van het nummer van het plaatje.
Aan de prijs waar een nieuwe fiets kost, vertegenwoordigt dit een reeel vermogen dat ook jaarlijks belast mag worden. Uiteraard moet ook gedacht worden aan de kroostrijke gezinnen.
En nu serieus. Een belasting op roerend vermogen is niet zo evident als sommigen het willen voorstellen. De waarde van het bezit in aandelen bijvoorbeeld varieert sterk van jaar tot jaar. Wat is een aandeel Dexia nu waard ook al werd het aangekocht aan 20 Euro ? Een fiets daarentegen gaat mits de nodige verzorging een levenlang mee. En wat betreft de opbrengst van een vermogen in aandelen, die dividenden worden reeds belast en zelfs meermaals als het buitenlandse aandelen betreft. De winst op meerwaarde bij een verkoop van aandelen moet men vanzelfsprekend kunnen vereffenen met het verlies op de verkoop van andere aandelen. Waarmee we terug bij Dexia, (en Fortis, ING, Spector, Keyware enz enz) aanbeland zijn.
Men zou wel de taksen bij de consumptie van alcohol en varkensvlees drastisch kunnen verhogen.(Dit laatste schrijf ik enkel om reacties te krijgen).

take down
the paywall
steun ons nu!