De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Verandering is zeker nodig, mijnheer De Wever, maar laat het dan aub positieve verandering zijn!

Verandering is zeker nodig, mijnheer De Wever, maar laat het dan aub positieve verandering zijn!

Mijnheer De Wever, ik krijg het telkens weer Spaans benauwd als ik u tekeer hoor gaan over softdrugs. Eerst zegt u dat u geen heksenjacht gaat openen op de cannabisrokers, maar als puntje bij paaltje komt verklaart u de jacht toch voor geopend. Hoe moet het nu met al die mensen die graag eens genieten van een pretsigaret?

vrijdag 11 april 2014 00:12
Spread the love

U zegt dat drugs een gesel zijn voor de samenleving, en dat we drugs en drugscriminaliteit niet meer mogen gedogen. Maar zegt u mij dan eens wat voor gesel bedoelt u precies?

Bedoelt u de gesel die de illegale kweekruimtes en de illegale handel met zich meebrengen? Het feit dat veel cannabis verzwaard wordt met bv lood of glasdeeltjes en het feit dat cannabis vaak bewerkt wordt met allerlei giftige chemicaliën door mensen die niet uit liefde voor de plant kweken maar louter aan de winst denken?     

U ziet hopelijk toch ook in, mijnheer De Wever, dat deze gesels stuk voor stuk het neveneffect zijn van de illegaliteit waarin deze plant vertoeft. Hoe strenger opgetreden wordt voor het bezit van cannabis, hoe meer ondergronds de kweek gaat en hoe groter het risico dat genomen wordt met de gezondheid van de gebruikers. Als u denkt dat u op deze manier de jeugd beschermt, dan vergist u zich. 

Niet de softdrugs maar het verbod op softdrugs zijn de ware kwellingen voor de maatschappij. Want zeg nu eens eerlijk, wie heeft er in godsnaam last van wietgebruikers? Ze worden helemaal niet lastig of agressief zoals je wel eens ziet bij mensen die te diep in het glas hebben gekeken. Ook vormen ze geen gevaar wanneer hun voorraad op is! Craving komt bijvoorbeeld niet voor bij cannabisgebruikers, wel bij sigarettenrokers en zware alcohol- en heroïnegebruikers!

U zegt dat u geen onderscheid meer maakt tussen hard- en softdrugs, en dat enkel een harde aanpak werkt… Wel, ik hoop dat u dan ook sigaretten en alcohol meerekent, want dat zijn namelijk superharddrugs. Hebt u ooit gerookt en hier vervolgens mee proberen stoppen? Ik heb het wel gedaan, en het heeft mij heel wat wilskracht en karakter gekost om er weer vanaf te raken, hetzelfde met alcohol. Een geluk dat cannabis bestaat trouwens, want voor velen onder ons is dat het gezondere alternatief.

U vindt het legaliseren van cannabis een verkeerd signaal, een verkeerde beslissing? Wel, ik vind dat niet, en velen zijn het met mij eens. Laat mensen toch eens zelf beslissen wat ze in hun lichaam stoppen. Wij bemoeien ons toch ook niet met wat jullie politiekers naar binnen gieten, slikken, snuiven of roken?

Er is trouwens niks mis met cannabis! Het helpt mensen zich te ontspannen, beter in te slapen, beter te eten, het helpt bij depressies, bij ernstige en minder ernstige aandoeningen, en bovenal is het een onschadelijk genotsmiddel. Maar, en dat heb ik al eens uitvoerig beschreven, je moet het niet gaan mengen met tabak, en men bevoorraadt zich ook best niet op de zwarte markt want daar wordt er dus wel enorm gesjoemeld met cannabis.

Laat mensen dus eens op hun gemak van dit groene kruid genieten, mijnheer De Wever. Hoe zou u het vinden als u na het drinken van een pint moet gaan bang zitten wezen omdat je met iets illegaal bezig bent en je elk moment de politie aan je deur kunt verwachten?

Hoe denkt u dat wij, en we zijn met velen, ons nu voelen? Raakt dit uw koude kleren niet of vindt u ons maar ordinaire junks die geen recht van spreken hebben? Dan beseft u niet dat cannabis een plant is die misschien ooit wel uw leven kan redden.

Geen zever, mijnheer De Wever, onderzoek staat al heel ver en we kunnen nu al zeggen dat cannabis een zege is voor mensen met kanker, MS, epilepsie, slapeloosheid, ADHD, autisme, chronische pijn, enzovoort.

U kan nu zeggen dat medicinaal gebruik niks te maken heeft met recreatief gebruik, maar recreatief gebruik zorgt er voor dat we gezond blijven. Door cannabis te gebruiken hebben mensen veel minder last van stress en angst, waardoor ze minder snel ziek worden.

Cannabis zorgt er ook voor dat er minder alcohol wordt gedronken, waardoor de zelfmoordcijfers dalen. De verklaring hiervoor is dat mensen minder snel depressief worden wanneer ze cannabis kiezen in plaats van alcohol. Vooral bij jonge mannen zou het aantal zelfmoorden dalen wanneer cannabis legaal beschikbaar is.

Het gebruik van kalmeringsmiddelen en slaappillen is in ons land ook bijzonder hoog, naast het gebruik van anti-depressiva en anti-psychotica hetgeen zelfs wordt voorgeschreven aan kinderen op jonge leeftijd. Het voorschrijfgedrag van artsen is iets waar we ons beter allemaal wat meer zorgen over zouden maken, want het aantal slachtoffers dat deze legale middelen maken loopt hoog op. 

Na al die jaren dat we in België niet goed weten waar we aan toe zijn, mag het nu wel of mag het nu niet, komt u ons ineens vertellen dat u er alles aan zal doen om cannabis in de illegaliteit te houden. 

Maar waarom zou u dat in godsnaam willen doen? Cannabis is net één van de weinige zaken waardoor mensen hun onafhankelijkheid kunnen verhogen omdat ze het zelf kunnen kweken en waar ze naast genotsmiddel ook nog eens een medicijn aan hebben. 

Er gaat zo veel mis in de wereld, en verandering is echt wel nodig, maar laat het dan wel positieve verandering zijn, en geen negatieve. Ik heb uw collega senator Ide hier ook al over gebrieft! Zijn reactie was: “Ok, goed. Dank.” Ik hoop dus dat jullie zich verder verdiepen in dit onderwerp en niet te trots zijn om toe te geven dat jullie het mis hadden.

De neurochirurg Dr. Sanjay Gupta heeft zich ook vergist in deze plant, en is na maanden onderzoek tot de conclusie gekomen dat cannabis één van de meest geniale planten is met een uitzonderlijke medicinale werking. Hij heeft publiekelijk zijn excuses aangeboden voor het feit dat hij in het verleden meewerkte aan de demonisering van cannabis.   

Vriendelijke groeten,

Eef De Bruyne

P.S. Leest u ook het artikel: Waarom Bart De Wever het mis heeft? 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!