De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Varkens in de file of varkensfilet?

Varkens in de file of varkensfilet?

woensdag 12 juni 2019 19:54
Spread the love

In het nieuws berichtte men dat er een vrachtwagen met varkens gekanteld was, ergens in de buurt van Brugge. Ik stond aan te schuiven in de buurt van Kortrijk. Meteen moest ik denken aan de vriend die vertelde hoe hij ooit op de snelweg in een file stond en plots een krijsend varken voorbij zag lopen, gevolgd door steeds meer dieren die in paniek tussen de stilstaande wagens renden waarachter nog een varken dat zich met een gebroken poot in paniek verder sleepte. Dichter bij het ongeval lagen dode dieren. Ook die keer was er een vrachtwagen gekanteld.
Hij heeft niets met varkens maar zijn hart brak. ‘Het had iets apocalyptisch’, zei hij, door de herinnering opnieuw onder de indruk van het voorval. En toen, vol afgrijzen: ‘Het was pure horror.’

Enkele dagen eerder stond ik aan de lichten te wachten naast een vrachtwagen volgeladen met varkens. Snoeten priemden tussen de houten planken en één varken keek tussen de spijlen naar buiten. Kleine zwarte oogjes die naar de aanschuivende wagens staarden. Naar ongeduldig wachtende mensen waarvan sommigen met hun smartphone bezig waren. Heel waarschijnlijk dat dit dier de wonderlijke buitenwereld nu voor het eerst aanschouwde.
Het gebeurt wel vaker dat ik hier een vrachtwagen met varkens zie; iets verderop is er een slachthuis.

En gisteren stond ik stil, ergens in de buurt van Ingelmunster, toen ik plots beweging in de wei naast me zag. Eerst nog dacht ik dat het schapen waren, maar het bleken varkens te zijn. Ze hadden een lichtbruine kleur en liepen vrolijk in het gras te dollen. Hoewel ik op de boerenbuiten ben opgegroeid en mijn beste vrienden boerenzonen waren, was het de eerste keer dat ik varkens in open lucht zag. Het was ontroerend om die dieren zo speels en ontspannen te zien, ver weg van de metalen roosters. En toch had ik het gevoel dat er iets niet klopte. Zo vervormd is mijn beeld van varkens, dat een betonnen kooi me een natuurlijker omgeving voor ze lijkt dan deze groene wei.

Wat is er toch met ons gebeurd? Waar zijn we de voeling met deze dieren kwijt geraakt? Tests wijzen uit dat varkens qua intelligentie zo hoog scoren als chimpansees en dolfijnen, elkaar graag plagen en het liefst samen eten. In tegenstelling tot de meeste andere dieren begrijpen ze het concept spiegel, puzzelen graag en zijn zelfs in staat om computerspelletjes te spelen. Ze rouwen wanneer een vriend sterft. Ze hebben een sterk ontwikkeld langetermijngeheugen en wat ze leren, vergeten ze nooit meer.

In het nieuws herhaalde men de hele dag dat er een lange file stond aan te schuiven tot aan het ongeval en dat de hulpdiensten volop bezig waren met de dode en gewonde varkens over te laden. Een inferno met vele zwaar getraumatiseerde dieren tot gevolg. De levenden zouden niet opgevangen worden door slachtofferhulp maar moesten alsnog naar de slachtbank waar zij in stukjes en beetjes vandaan zouden vertrekken om wie weet, misschien wel op de borden te belanden van de mensen die geërgerd in de file na het ongeval hadden staan wachten.

Aanschuiven in de file, je fantasie kan ervan op hol slaan.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!