De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Uitbreiding ouderschapsverlof: pleegouders vallen uit de boot
Opinie - Pleegzorg Vlaanderen

Uitbreiding ouderschapsverlof: pleegouders vallen uit de boot

Federaal minister van Werk Nathalie Muylle kondigde donderdagavond 23 april aan dat haar voorstel rond de mogelijkheid om extra ouderschapsverlof op te nemen tijdens de coronacrisis uitgebreid wordt naar alle ouders met minimum één kind jonger dan 12 jaar of een kind met een handicap. Helaas blijven pleegouders met deze regeling in de kou staan.

vrijdag 24 april 2020 16:03
Spread the love

 

Voor pleegouders is het namelijk niet mogelijk om ouderschapsverlof op te nemen. Nochtans puzzelen ook zij al weken om (thuis)werk gecombineerd te krijgen met het opvangen van pleegkinderen. Deze week is daar ook nog de taak van preteaching bij gekomen.

Wouter (48), pleegpapa van twee pleegzonen, getuigt: “Mijn man en ik nemen sinds maandag allebei dagelijks een halve dag vakantie om het preteachen en het entertainen van onze pleegzonen mogelijk te maken. Eén van de jongens heeft het water aan de lippen op schoolvlak en huiswerk maken leidt dagelijks tot conflicten. Normaal besteden we dat op aanraden van de arts uit, maar nu is dat niet meer mogelijk. En ook andere uitlaatkleppen zoals hobby’s en de jeugdbeweging zijn nu weggevallen, wat de druk op onze gezinssituatie vergroot.”

Uitbreiding pleegzorgverlof

Pleegzorg Vlaanderen vraagt dan ook aan minister Muylle om regelingen te treffen die ook pleegouders kunnen helpen om de combinatie van (thuis)werk en hun privéleven haalbaar te maken.

Jan Brocatus, woordvoerder Pleegzorg Vlaanderen: “We begrijpen dat het openstellen van het ouderschapsverlof voor pleegouders niet tijdig kan geregeld worden om in deze coronatijden van nut te zijn. Daarom stelden we vorige week voor om als coronamaatregel het huidig pleegzorgverlof voor 2020 op te trekken van 6 dagen naar 15 dagen en het toepassingsgebied tijdelijk te verruimen naar noodzakelijke opvang van pleegkinderen omwille van de coronacrisis. We zijn ervan overtuigd dat deze maatregel een praktische, haalbare oplossing kan bieden voor heel wat pleegouders. En misschien meer nog: een blijk van waardering voor hun sterk engagement.”

“Zo’n extra pleegzorgverlof is inderdaad al iets”, beaamt Wouter, “al denk ik dat het veel simpeler zou zijn dat alle (pleeg)ouders in de toekomst dezelfde verlofrechten zouden hebben.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!