De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Twee Belgische wetenschappers werkten voor tabakslobby.
Lobbywerk, Wetenschap -

Twee Belgische wetenschappers werkten voor tabakslobby.

dinsdag 8 juni 2010 12:15
Spread the love

De Belgische wetenschappers Frank van Dun van de Universiteit van Gent (UG) en Claude Javeau van de Vrije Universiteit van Brussel (ULB) hebben tussen 1988 en 2000 in opdracht van Arise (Associates for Research into the Science of Enjoyment), een organisatie die bijna exclusief werd gefinancierd door de internationale tabakslobby, de gevolgen van rookverslaving trachten te minimaliseren.

Dat meldt de krant Le Soir. Arise bestond uit een vijftigtal universiteitsprofessors uit dertien verschillende landen. Deze lobby trachtte de rookverslaving op eenzelfde lijn te plaatsen met andere kleine geneugten als een kopje koffie of een pintje drinken en chocolade eten.

Arise (gefinancierd door tabaksreuzen als Philip Morris, British American Tobacco, Reynolds, Rothmans en Gallaher) trachtte zo een rapport uit 1988 te counteren van de hoogste Amerikaanse autoriteit op vlak van volksgezondheid, de Surgeon General, waarin rookverslaving voor het eerst werd vergeleken met cocaïne- en heroïneverslaving.

Van Dun en Javeau werden volgens Le Soir door Arise betaald om de conclusies van de tabakslobby te promoten in België en het buitenland. Ook trachtten ze om de politieke besluitvorming omtrent roken te beïnvloeden.

Javeau zegt vandaag niet te hebben geweten dat Arise door de tabaksindustrie werd gefinancierd.

Bron : Le Soir / Express .be

take down
the paywall
steun ons nu!