De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Dodelijke klimaatsverandering
Wetenschap, Klimaatsverandering -

Dodelijke klimaatsverandering

vrijdag 15 maart 2013 15:37
Spread the love

Vandaag toont een  nieuwe studie aan dat global warming mee aan de basis ligt van de hongersnood in Somalië in 2011. Een gebrek aan regen leidde in Oost-Afrika tot een droogte die tienduizenden doden tot gevolg had.

Voor het eerst is wetenschappelijk bewezen dat de klimaatsverandering nu al dodelijke gevolgen heeft. Klimaatswetenschappers van ‘Britain’s national weather service’ bestudeerden het weer in Somalië in 2010 en 2011. Waar de korte periode van regenval in 2010 nog geweten kon worden aan het periodiek wederkerende La Nina-effect, staat het volgens klimaatexpert Peter Scott als een paal boven water dat het regentekort in 2011 te wijten is aan de opwarming van de aarde.

http://bigstory.ap.org/article/human-climate-change-big-factor-somali-famine

De andere kant van het verhaal

Telkens er nieuwe bewijzen komen lijkt er binnen de populaire media een reflex te zijn om ook de ‘anderen’ aan het woord te laten. Er heerst een traditie van woord en wederwoord.

Binnen de klimaatproblematiek gaat deze redenering echter niet op. Wanneer 97% van de wetenschappelijke artikels de opwarming van de aarde als een feit behandelen en de menselijke verantwoordelijkheid bewezen achten, zijn er geen twee kanten aan het verhaal.

Door de 3% anderen toch de helft van de publicatieruimte te schenken creeëren we een imobilisme dat ons fataal kan worden. 

‘Het is allemaal zo erg niet’. We willen onszelf graag sussen. Wat kunnen wij eraan doen? Terwijl onze verantwoordelijkheid verpletterend is. Het is onze levenswijze die de aarde zo onder druk zet dat de gevolgen niet te overzien zijn.

We kunnen, nee we moeten veel veranderen! 

Een goed begin is het verminderen van onze vleesconsumptie. De vleesproductie staat voor 30% van de broeikasgasuitstoot. Vleesmindering is niet alleen een mooi ideaal, het is onze verdomde plicht!
‘Maar ik kan niet zonder vlees’. Miljoenen vegetariërs bewijzen dagelijks dat deze redenering niet opgaat. Wereldwijd bekeken of historisch bekeken is het zelfs zeer abnormaal dat de mens dagelijks vlees eet. Onnatuurlijk, ongezond en slecht voor het klimaat.

Maak de slimme keuze voor de fiets. Korte afstanden met de auto doen is niet meer van deze tijd. We gaan al vloekend in een file staan die we zelf veroorzaakt hebben, we stoten onnodig veel CO2 uit en bovendien zijn we zo verworden tot een bende nestbevuilers. We vullen onze leefruimte met smog en schadelijke stofdeeltjes waarbij we een ongezonde wereld achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. Fietsen is plezant, snel en gezond, doen!

Verander van energieleverancier en bespaar zo veel mogelijk energie. Schakel over op groene energie (of leg zelf zonnepanelen) maar laat dat geen vrijgeleide zijn om je energieverbruik niet in het oog te houden. Isoleer, zet de verwarming een graad lager,… maar vooral: gebruik je verstand. Wat is echt nodig en wat zijn de grote verliesposten?

De toekomst is lokaal! Koop lokaal of nog beter kweek je groenten zelf. Onze import-afhankelijkheid zal onze ondergang betekenen. Appels uit Australië (Pink Lady), bonen uit Kenia, aardappelen uit Cyprus,… wanneer de olieprijzen de pan uit swingen en de piekoliecrisis zal toeslaan, zal deze verre import onbetaalbaar worden. Een transitie is noodzakelijk. We moeten minder olieafhankelijk worden. Appels, bonen en aardappelen kunnen perfect bij ons gekweekt worden. Lees de etiketten in de supermarkt of ga naar een lokale boer. 

De veranderingen beginnen bij jezelf. De desinteresse is onverantwoord de gevolgen van de klimaatsverandering zullen niet enkel voelbaar blijven in Oost-Afrika. 

 

take down
the paywall
steun ons nu!