De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Tobback en de verwende ‘indignados’

Tobback en de verwende ‘indignados’

zondag 29 mei 2011 10:30
Spread the love

De Leuvense burgemeester Louis Tobback begrijpt het protest van de jeugd niet. Zowel in Spanje als bij ons. Hij vreest dat ze te veel verwend zijn, zegt hij in het Het Laatste Nieuws.

Ik raad Tobback aan om een paar dagen Madrid te boeken en naar de Puerta del Sol te komen. Daar kan hij eens luisteren naar de ‘indignados’, de verontwaardige jongeren.

Zo komt hij misschien te weten waarom deze in zijn ogen verwende jongeren toch zo verontwaardigd zijn en niet gewoon lekker naar het  voetbal gaan of feesten in plaats van in primitieve omstandigheden te kamperen op een plein.

En waarom ze dag en nacht in de weer zijn om een kamp draaiende te houden met enkele honderden kampeerders en veel meer bezoekers. En daarnaast nog enorm veel tijd en energie steken in het organiseren van vergaderingen om deze nieuwe beweging richting te geven.

Als hij schrik heeft om de jongeren aan te spreken, kan hij ook incognito zo’n volksvergadering bijwonen. Jongeren en ouderen nemen er het woord en ventileren hun ongenoegen. Over het onderwijs, de lamentabele huisvesting, de media die het protest verzwijgen, de stress om zonder inkomen te vallen. Kortom het feit dat ze geen toekomstperspectieven hebben.

Zaterdagavond zaten er om 23 uur nog meer dan 1.000 jongeren op het centrale plein Puerta del Sol te vergaderen. En dus niet, zoals Tobback, suggereerde op een “lastminutevlucht van Ryanair naar weet-ik-veel-waar”. Zowel tijdens de week als in het weekend stromen duizenden jongeren naar de pleinen in verschillende steden uit honger naar participatie.

De uitspraken van Tobback bewijzen nogmaals hoe de huidige generatie politici neerkijkt op burgers die inspraak, transparantie en een toekomst vragen. Ik raad Tobback aan om neer te dalen uit zijn ivoren toren en contact te zoeken met die burgers zodat hij beseft met welke stress jongeren tegenwoordig kampen.

take down
the paywall
steun ons nu!