De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Tijl van Limburg:een wilde weldoener

Tijl van Limburg:een wilde weldoener

maandag 7 januari 2013 22:02
Spread the love

In deze documentaire zoomen we in op een merkwaardige stukje Vlaamse geschiedenis. We schrijven 1971, wanneer ons land in rep en roer staat na de diefstal van De liefdesbrief van Johannes Vermeer, een topstuk uit de collectie van het PSK in Brussel. Naar de motieven van de dader(s) is het aanvankelijk gissen.Hier blijkt immers een amateur aan het werk geweest te zijn.

De dader blijkt een goedmoedige en onopvallende twintiger uit Nerem,een ontiegelijk klein dorpje verscholen in de Haspengouwse velden. Zijn naam: Mario Roymans. Geschokt door de televisiebeelden van de humanitaire ramp in Oost-Pakistan besluit hij tot de actie over te gaan. Hij eist 200 miljoen losgeld. Achteraf blijkt dat hem het niet zozeer om het geld te doen was. Het was zijn ultieme daad van verzet tegen het onrecht in de wereld. Zonder het beseffen brengt hij de bal zelf aan het rollen en in een mum van tijd klist de politie hem.

Zijn straf valt mee door de verzachtende omstandigheden.Een nieuwe volksheld en martelaar is geboren en het volk adoreert hem. De storm luwt en Mario raakt in de vergetelheid en na een leven van mislukkingen en depressies sterft hij een eenzame dood in 1979, compleet berooid en amper 29 jaar oud. Deze documentaire hoeft geen verdere uitleg,de beelden spreken voor zich.

take down
the paywall
steun ons nu!