De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

TIJDELIJK KLASGEBOUW WORDT OVER TWEE JAAR GEDONEERD AAN SCHOOL IN CONGO

TIJDELIJK KLASGEBOUW WORDT OVER TWEE JAAR GEDONEERD AAN SCHOOL IN CONGO

vrijdag 28 augustus 2020 15:20
Spread the love

“Maggie Shelter Heverleese Norbertusschool over twee jaar voor NGO in Congo”

In de Sint-Norbertusschool in Heverlee zijn vrijdagmiddag vier tijdelijke constructies – ‘Maggie shelters’ – van DMOA Architecten voorgesteld waar telkens één klas les kan volgen en die na gebruik over een tweetal jaren gedemonteerd zullen worden en gratis gedoneerd aan een lokale NGO in Congo. Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts en Lieve Boeve, directeur-generaal van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen woonden de voorstelling bij.

Bedoeling van het ‘Maggie Program’ waarmee DMOA Architecten in 2016 van start ging was een tijdelijke constructie te ontwerpen met zoveel mogelijk dezelfde eigenschappen als een vaste bouw. Het resultaat is een alumiumconstructie die naargelang de klimaatomstandigheden opgevuld wordt met allerhande materiaal. Zo wordt in het warme zuiden zand gebruikt voor de wanden evenals tussendak. Om insecten te weren is de vloer 40 cm hoger dan de begane grond. In 2016 werd een eerste polyvalente ruimte gebouwd in het gesloten asielcentrum in Steenokkerzeel. Nadien volgden scholen in Kameroen, Irak en Kenia.

De vier leslokalen die in de tuin van de Norbertusschool in Heverlee opgetrokken werden in afwachting van een nieuwbouw is het eerste schoolproject in ons land. “Met de huurgelden die wij aanrekenen kunnen wij de hele constructie op twee à drie jaar afbetalen. We zullen daarna het basisframe doneren aan de Zuster van de Heilige Harten die deze voor de komende 15 jaar zal kunnen gebruiken voor een school in Congo. De gebruikte opvullingen met isolatie, technieken voor verwarming, verlichting, binnenwanden en dergelijke zullen verder circulair worden gebruikt op de Belgische bouwmarkt”, aldus Benjamin Denef van DMOA Architecten.

De ‘Maggie shelters’ hebben naast het circulair materialengebruik nog voordelen in vergelijking met klassieke schoolcontainers. “De shelters zijn flexibeler te plaatsen. In de Norbertusschool in Heverlee bijvoorbeeld konden niet eens containers worden geplaatst. Ze zijn onder meer door hun hoogte van 4,5 meter comfortabeler dan een klassieke container. Door hun compactheid is ook het transport is veel goedkoper. Er is ook de snelheid van plaatsing. In Heverlee was de klus op een tiental dagen geklaard. Er is voorts het sociale aspect dat deze shelters nadien een tweede leven krijgen in het zuiden”, aldus Benjamin Denef. Hij is inmiddels ook al gecontacteerd door een school in Hasselt.

Onderwijsminister Ben Weyts was vol lof over dit innovatief schoolbouwconcept en beloofde te onderzoeken of de Vlaamse overheid van deze tenten – Weyts had het over ‘travestietenten’ omdat ze zich gedragen als gebouwen – een strategische stock kan aanleggen. “We investeren deze legislatuur meer dan 3 miljard euro in nieuwe schoolinfrastructuur. We zouden daarnaast met deze ‘Maggie shelters’ kunnen tegemoet komen aan de behoeften van scholen die omwille van de te grote vraag naar plaatsen op korte termijn extra capaciteit willen bijcreëren. De prijs is momenteel vergelijkbaar met containers. Bij een hogere productie kan die mogelijk verlaagd worden”, aldus Weyts.

Luc Vanheerentals

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!