De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Studenten bereiden zich voor op inleefreis naar Peru

Studenten bereiden zich voor op inleefreis naar Peru

zondag 13 maart 2011 13:12
Spread the love

Koen Cartuyvels is een van de bezielers van ‘Gardens of Life’. Met het oog op gevarieerde voeding voor de plaatselijke bevolking trachten deze tuiniers groentetuinen aan te leggen in arme landen als Ethiopië, Niger en Mali. Hierbij hanteren ze het principe van de permacultuur, voedselproductie met respect voor aarde, mens en cultuur. Ze bootsen de natuur na met gewassen uit de omgeving zelf. De natuur gaat min of meer zijn gang, wat onderhoud bespaart.

Verbroederen

De studenten van de middelbare school Kindsheid Jesu uit Hasselt vertrekken in april naar Peru. Zij gaan in een sloppenwijk van Lima in samenwerking met ‘Gardens of Life’ biotuinen aanleggen. “Voor de eerste keer organiseert de school deze reis naar Peru”, vertelt Katelijne Cartuyvels, coördinator van de inleefreis.

“De vorige keer bezochten we Ecuador met drie leerlingen in samenwerking met de Vredeseilanden. Op die reis keken de leerlingen wel naar hulpprojecten, maar realiseerden ze weinig ter plekke. Dat wilden we veranderen om de deelnemers te laten verbroederen met de jongeren ginder. Ze zullen in Lima samenwerken met de plaatselijke jeugd.”

Duurzaam project

De studenten die meewilden naar Peru moesten een motivatie schrijven en een ‘sollicitatiegesprek’ voeren met leerkrachten en begeleiders. Ze werden beoordeeld op doorzettingsvermogen en creativiteit. Uiteindelijk gaan dertien leerlingen en twee begeleiders mee.

“Dit is specialer dan een gewone vakantie”, vindt Evelien Peeters. “Ik help graag mensen. Naast tuinieren, gaan we ook meedraaien in een schooltje van MANTHOC, een organisatie voor werkende kinderen in Lima.” Lizzie Luykx kijkt uit naar het avontuur: “We gaan ons daar echt inleven en zien een niet toeristische kant van het land. Alles gebeurt in samenwerking met de mensen daar. Ons project is duurzaam, alles wat we opbouwen blijft voor lange tijd overeind.”

Groendienst

De leerlingen van de school krijgen hulp van enkele groendienstmedewerkers van vzw de Biehal Sociaal Tewerkstellingscentrum. Zij werken al een tijdje mee in de tuin van Cartuyvels. “Wij helpen mensen met een sociale of financiële handicap aan werk. Niet elke werknemer kan aarden in een atelier. Voor hen zijn dit soort tuinprojecten welkom”, aldus Maarten D’hondt, verantwoordelijke van de groendienst van de Biehal.

© 2011 – StampMedia/Xios – Liesbeth Merckx

take down
the paywall
steun ons nu!