De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Stop de Syrische horrorziekenhuizen

Stop de Syrische horrorziekenhuizen

vrijdag 21 oktober 2011 09:14
Spread the love

Ik krijg dit beeld niet uit mijn hoofd. Een jonge Syrische demonstrant gaat het ziekenhuis binnen met een verwonding aan zijn been, en verlaat het ziekenhuis met een kogel in zijn hoofd. Zijn huilende familie beschrijft dat het regime zijn lichaam teruggaf met de woorden: “Er bestaat geen veilige plek meer in Syrië, zelfs niet in het ziekenhuis.”

De afgelopen zes maanden heb ik met overlevenden van marteling en verkrachting gesproken, en rouw ik zelf om een aantal van mijn eigen vrienden, vreedzame mensenrechtenactivisten. Maar druk uit de regio neemt toe, en we kunnen iets doen tegen het bloedbad en de horrorziekenhuizen: Syrië’s belangrijkste bondgenoot en wapenleverancier Rusland overhalen om internationale actie toe te laten.

Tot nu toe heeft niemand Rusland aansprakelijk gesteld voor het leveren van wapens voor deze misdaden, maar als je nu meedoet kunnen we dan veranderen — de Duitse bondskanselier Merkel en de Turkse premier Erdogan genieten veel invloed in Rusland en steunen de democratische beweging in Syrië. Laten we ze samen oproepen om in samenwerking met de Arabische Liga Rusland onder druk te zetten om actie door de VN niet langer tegen te houden. Teken de dringende petitie voor Duitsland en Turkije en ik overhandig ‘m nog deze week aan de twee ministeries van Buitenlandse Zaken:

http://www.avaaz.org/nl/stop_the_horror_in_syria_a/?vl

Minstens 5.500 mensen werden al gedood in Syrië, evenveel als tijdens de hele Kosovo-oorlog. Avaaz sprak met ziekenhuispersoneel en getuigen die beweren dat de Syrische veiligheidstroepen ziekenhuizen en voertuigen van de Rode Halve Maan inzetten om tientallen pro-democratische demonstranten te arresteren, te martelen en te vermoorden en dokters gevangen te houden, waarbij ze de internationale rechtsregels schaamteloos overtreden.

Twee weken geleden overtuigde Rusland de VN-Veiligheidsraad op schandelijke wijze om internationale actie tegen de slachting van onschuldige mensen door het Syrische regime tegen te houden. Tegelijkertijd levert Rusland krachtige wapens aan de verantwoordelijken van de slachtingen.

Maar op dit moment neemt de druk op Assad toe: dankzij economische sancties wordt zijn leger geteisterd door uitputting en tekorten, en de Arabische Liga heeft hem twee weken de tijd gegeven om te gaan praten met de leiders van de oppositie. Er zijn twee landen die het verschil kunnen maken: Turkije, Syriës buur en opkomende macht in de regio, en Duitsland, Ruslands tweede handelspartner en traditionele bemiddelaar.

Zowel Turkije als Duitsland zijn gevoelig voor de internationale opinie en steunen de Syrische democratische beweging. Met extra druk van ons kunnen we hen overtuigen om Rusland onder druk zetten het regime niet langer te steunen. Teken de petitie nu – ik overhandig de petitie deze week aan de Turkse en Duitse ministers van Buitenlandse Zaken:

http://www.avaaz.org/nl/stop_the_horror_in_syria_a/?vl

Terwijl sommige regeringen wanhopig twijfelen, maken de Avaaz-leden echt het verschil in Syrië. Wij hebben harde petroleumsancties bereikt om het gewelddadige optreden van Assad te breken. Syrische activisten hebben aan Avaaz-medewerkers bevestigd hoe belangrijk deze steun is geweest. We hebben de mediaboycot doorbroken en onophoudelijk de verdwijningen en andere misdaden gedocumenteerd om zo de leugens van het regime te ontkrachten. Laten we de vlam van de hoop brandend houden zodat ze met haar heldere licht de weg kan wijzen naar een vreedzaam en democratisch Syrië.Stop de Syrische horrorziekenhuizen

BRONNEN:

Unieke Britse documentaire: ‘Artsen Syrië riskeren moord door hulp aan volk’ (Trouw) http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/2967740/2011/10/14/Unieke-Britse-documentaire-Artsen-Syrie-riskeren-moord-door-hulp-aan-het-volk.dhtml

Turkije hield vergadering met Syrische Nationale Raad (NRC)
http://m.nrc.nl/nieuws/2011/10/18/turkije-hield-vergadering-met-syrische-nationale-raad/

In het Engels:

De VN-veto van Rusland en de financiële relatie met Syrië (New York Times)
http://www.nytimes.com/2011/10/06/world/middleeast/with-united-nations-veto-russia-and-china-help-syria.html

Bij VN sparren Europeanen met Rusland en China om Syrië (Reuters)
http://in.reuters.com/article/2011/10/14/idINIndia-59902020111014

Turkije standvastig bij sancties voor Syrië (Al Jazeera)
http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2011/10/2011105134748573461.html

Syrië volhardt in druk op demonstranten, en negeert kritiek (National Public Radio)
http://www.npr.org/2011/10/16/141240546/syria-keeps-pressure-on-protesters-ignores-critics

Turkije en Rusland beogen meer samenwerking in zaken en handel (Today´s Zaman)
http://www.todayszaman.com/news-238105-turkey-russia-eye-increased-cooperation-in-business-trade.html

Duitsland, de één-na grootste handelspartner van Rusland (Duits ministerie voor Buitenlandse Zaken, in Duits):
http://www.avaaz.org/german_foreign_ministry

take down
the paywall
steun ons nu!