De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Fietscampagne 'We Cycle this City': meer op www.fietscampagne.be

Stel nu, ook u?

dinsdag 26 mei 2015 06:43
Spread the love

Stel, u woont in een dorp, niet zo ver van een stad -of ergens er tussenin, zoals dat in Vlaanderen vaak het geval is.
Stel, u gaat zowat dagelijks naar die stad, om er naar uw werk te gaan, boodschappen te doen, de kinderen naar school te brengen, de trein te nemen naar uw werk wat verderop of dies meer. En ook telkens weer terug naar uw woonplaats.
Stel, de afstand van uw huis tot die stad bedraagt tien kilometer, of nog minder, vijf kilometer. Of nóg minder.
Stel, er is een netwerk van kleinere wegen en straten die het dorp verbinden met de stad en waar het veilig en aangenaam fietsen is. Of toch relatief veilig, want dat hangt tenslotte enkel af van de hoeveelheid auto’s en andere motorvoertuigen die er rijden. En er is ook een autoloze verbindingsweg die vanuit alle richtingen naar het centrum van de stad leidt, zoals een jaagpad naast een rivier doorheen de regio waar u woont.

Stel nu, dat er sinds jaren al wereldwijd wordt opgeroepen om meer zorg te dragen voor het milieu; om meer ecologisch en duurzaam te gaan leven. Omdat dat goed is voor iedereen, voor de toekomst, voor het leven van uw kinderen die nog een heel end te gaan hebben en er het beste willen kunnen van maken.
Stel ook, dat fietsen gezond is. Het is meermaals bewezen dat fietsen bijdraagt tot het verminderen van stress, en dientengevolge van allerlei kwaaltjes en ziekten die daar het gevolg van kunnen zijn. Omdat u op de fiets even tot uzelf kan komen. U kan er weer contact maken met de natuur, met uw eigen natuur, met de mensen en de omgeving rondom u. U zou er ook opnieuw kunnen ervaren wat vrijheid is, terwijl een zachte bries door uw haren waait -zo lijkt het wel vakantie!

Stel, bij nader inzien, dat u dat dagelijks traject heen en terug ook met de fiets kan afleggen.
Hoelang duurt het dan voor u de fiets neemt? Waarop zit u nog te wachten?!

We hebben het voor u uitgerekend: in een gemeente zoals bijvoorbeeld pakweg Geraardsbergen, met zeventien dorpen rond een stad, waar er een rivier met een autovrij jaagpad doorheen loopt, telt de grootste afstand tussen het verst gelegen dorp en de stad 9,39 km. Alle andere dorpen liggen dichterbij de stad.
Hoelang wacht u nog om uzelf en al uw dierbaren een betere, meer mobiele wereld, te gunnen? Hoelang? (i.s.m. prof. C.Y. Cling)

take down
the paywall
steun ons nu!