De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Staat er een nieuwe oorlog op stapel?

Staat er een nieuwe oorlog op stapel?

vrijdag 21 juni 2019 16:39
Spread the love

Het neerhalen van een drone tijdens een observatie-missie was een grote vergissing, volgens de President van de Verenigde Staten, Donald Trump.

De president keurde een aantal militaire aanvallen tegen Iran goed maar trok die goedkeuring later weer in. Dat was na overleg met de veiligheidsadviseurs en leiders van het Congres van de Verenigde Staten.

Uit officiële bronnen blijkt dat de president in eerste instantie een aanval goedkeurde op een kleine vijf doelen in Iran, radar stations en raket opstellingen. Maar om ongeveer 7:30 uur plaatselijke tijd in Washington, met de vliegtuigen al in de lucht, werd de actie gestaakt!

Die actie had plaats moeten hebben net voor zonsopgang in Iran om het aantal slachtoffers te beperken. Maar er werd dus niet ingegrepen, voorlopig.

Oman wordt gezien als een bemiddelaar in het boodschappenverkeer tussen de Verenigde Staten en Iran. Trump had blijkbaar een waarschuwende boodschap afgegeven via Oman en had daaraan toegevoegd gesprekken te prefereren. Hij gaf Iran ook een korte periode om het te geven. Iran heeft daarop geantwoord dat Ayatollah Ali Khamenei het niet eens was met het houden van ‘gesprekken’. Hij waarschuwde dat ‘Iedere aanval op Iran regionale en internationale gevolgen zal hebben’.

Volgens het United States Central Command werd de drone vernietigd in een ongeprovoceerde aanval in internationale luchtruimte door een luchtafweerraket. Iran staat er op dat de aanval plaatsvond toen het onbemande vliegtuig zich in het luchtruim van Iran bevond.

De economische druk die de Verenigde Staten uitoefent op Iran duurt al langer dan een jaar, maar het succes dat men ermee wilde bereiken is tot nog toe uitgebleven. Iran en de religieus-politieke leiding in dat land laat zich niet op de knieën brengen. Iran wordt ervan beschuldigd twee aanvallen op olietankers te hebben uitgevoerd in de Straat van Hormuz. Nu dus gevolgd door een aanval op een onbemand vliegtuig.

Iran zei donderdag dat de Amerikaanse drone een flagrante schending van het internationale recht was, en het land riep de internationale gemeenschap op van de Verenigde Staten te eisen haar voortdurende onwettige en destabiliserende maatregelen in de toch al vluchtige regio van de Perzische Golf te beëindigen.

Het uitblijven van een reactie door president Trump valt in eigen land niet bij iedereen in goede aarde. Met name de senator voor South Carolina, Lindsey Graham, had er geen goed woord voor over. Ze zei dat de president niet gereageerd had op een ‘duidelijke provocatie’. Trump wordt daardoor meer en meer gezien als ‘veel gepraat’, volgens de senator. Graham waarschuwde dat landen als Noord-Korea het uitblijven van actie zo zouden gaan opvatten.

Aan het einde van volgende week staat er een ontmoeting in de planning tussen President Trump en de presidenten van onder ander China, Xi Jinping en Rusland, Vladimir Putin tijdens de economische top van de Grote 20 in Osaka, Japan. Daar zullen onder andere de handelsbetrekkingen tussen verschillende landen ter sprake komen, maar ook veiligheidskwesties.

De Federal Aviation Administration, de luchtvaartautoriteit in de VS, verbood in de Verenigde Staten geregistreerde vliegtuigen om te vliegen over het Iraanse luchtruim in de Perzische Golf en de Golf van Oman na het neerschieten van de Amerikaanse drone, die een spanwijdte had, groter dan die van een Boeing 737. British Airways, het Nederlandse KLM en Qantas in Australië hebben hun vluchtroutes over de Straat van Hormuz gewijzigd om betrokkenheid bij spanningen in de regio te voorkomen.

450px-MQ-9_Reaper_UAV

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!