De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Cover van de Giesbaergske Koleuren 'Hebdo'.

Special coverstory in Giesbaergske Koleuren ‘Hebdo’

maandag 12 januari 2015 21:02
Spread the love

Terwijl de Lichtstad zich dit weekend opmaakte voor de manifestatie van 1,5 miljoen mensen op zondag, bleef ‘t Uilekot niet bij de pakken zitten: zaterdagavond toverden sympathisanten van de Herzeelse socio-culturele vereniging met lichtgevende ballonnen de Groenlaan om tot een feeëriek vredespad.
Herzele doet mee‘Kijk uit! Pas op! Gevaar! De co-co-co-co-coco-communisten zijn daar. Of je bent de sigaar’, klinkt het in het lied van Jan De WIlde. De communisten hebben altijd onder vuur gelegen. Vandaag ligt de hele samenleving onder vuur. ‘Dat kan ons niet verwonderen’, zegt gangmaker van ‘t Uilekot, Filip De Bodt. ‘Met zo’n regeringen -wereldwijd- die ongelijkheid in de hand blijven werken, zat dat eraan te komen.’ De Bodt en zijn makkers van ‘t Uilekot wilden een hoopvol teken geven. ‘Elk signaal telt. En dat hoeft daarom niet enkel in de grote manifestaties. Iedereen kan vanuit zijn eigen leefwereld een teken geven. Dat willen we hier vanavond doen door met witte lichtballonnen de Groenlaan op te lichten. Vandaag is ook onze nieuwjaarsreceptie gepland, zoals we dat elk jaar doen, dus hebben we dat meteen ingepast.’Of de gruwelijke feiten in Parijs naklinken in een Oostvlaamse gemeente als Herzele? ‘We hadden een jonge tekenaar gevonden die voor ons ledenlblad van ‘t Uilekot wel wat prenten wilde maken, om bepaalde gemeentelijke situaties aan te klagen. Wel, enkele uren na de moorden in Parijs belde hij me op om te zeggen dat hij daar niet mee wilde doorgaan. Zijn moeder had hem gezegd dat het te gevaarlijk is.’De schrik zit er met andere woorden goed in om een mening te uiten. Zelfs in deze landelijke gemeente.
Engagement‘De wereld kreunt onder de oorlogen en conflicten. Honger en sociale onrechtvaardigheid tieren welig. De klimaatopwarming wordt maar niet gecounterd. De aanslagen in Parijs zijn een zwarte etappe in deze spiraal’. Het kan De Bodt niet verwonderen. Naast zijn engagement voor vzw ‘t Uilekot, is hij mede-oprichter van vzw Climaxi, een beweging voor klimaat en sociale rechtvaardigheid. Hij weet dus waarover hij spreekt.‘We wilden een teken van vrede en gelijkheid geven en riepen daarom iedereen op om mee het licht te komen aansteken. We roepen daarmee op voor Vrede, Verdraagzaamheid en Vrije Meningsuiting. Iedereen die dit soort confrontatie tussen gemeenschappen wil verder zetten of uitbuiten kan op onze tegenstand rekenen’. (WiSch)
Bron: www.giesbaergskekoleurengazette.be

take down
the paywall
steun ons nu!