De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Solidariteitsbijeenkomst karavaan Oaxaca
Mexico, Solidariteitsactie -

Solidariteitsbijeenkomst karavaan Oaxaca

zondag 6 juni 2010 00:02
Spread the love

Sinds de aanval op solidariteitskaravaan van 27 april naar het autonome dorp van San Juan Copola in Oaxaca, waaraan internationale mensenrechtenwaarnemers deel van uit maakten, wordt de autochtone Triqui gemeenschap van San Juan Copola nog steeds geteisterd door repressie. Daar zij geen dagelijkse toegang hebben tot drinkbaar water, medische verzorging , elektriciteit en voedselgoederen, zijn hun levenscondities sinds maanden schrijnend.

Op dinsdag 27 april werd een hulpkonvooi aangevallen dat op weg was naar  San Juan Copola, een dorp van de inheemse Triqui bevolking. Sinds januari heerst er in de regio de staat van beleg, omdat de regio meer autonomie wil. Het dorp is sindsdien zwaar gemilitariseerd en wordt geïsoleerd van de buitenwereld. Vandaar de hulpkaravaan die bestond uit leden van ngo’s als APPO (Asamblea Popular de los pueblos de Oaxaca), Sección 22, VOCAL (voces Oaxaqueñas Construyendo Autonomía y Libertad), en internationale waarnemers, waaronder ook enkele Belgen. Het konvooi werd op 27 april tegengehouden en 2 mensen kwamen om: Beatriz Alberta Cariño Trujillo, lid van CACTUS, en Jyri Antero Jaakola, een internationale waarnemer uit Finland. Het gaat om een provocerende actie van de paramilitaire groep Unidad de Bienestar Social de la Región Triqui (UBISORT), die als argument gebruikt zal worden om de militarisering van de Triqui-streek te rechtvaardigen. Door de controle van deze streek, kunnen dissidenten ongehinderd uitgemoord worden, hun stukken grond verkocht of afgenomen worden en deze opnieuw verkopen teneinde er mijnen op te bouwen. Situaties die armoede, afhankelijkheid en isolement in de hand werken. Om het isolement van San Juan Copola te doorbreken, wordt deze dinsdag 8 juni een nieuwe humanitaire karavaan georganiseerd.

affiche OaxacaWij eisen van de Mexicaanse regering en de internationale gemeenschap:

– Dat de veiligheidscondities serieus voorbereid en gerespecteerd worden opdat de leden van de nieuwe karavaan hun humanitaire opdracht kunnen vervullen en kunnen waken over de mensenrechten.

– Dat de veiligheid van de overlevenden van de eerste karavaan gegarandeerd wordt, net als deze van de organisaties en personen die deelnamen aan de voorbereiding.

– Dat er gewaakt wordt over het onderzoek naar criminele feiten en de bestraffing van degenen die verantwoordelijk waren voor de aanval van 27 april.

– Dat dringende en serieuze maatregelen genomen worden om het isolement van San Juan Copola te beëindigen.

In solidariteit met de autonome gemeenschappen in de staat Oaxaca en met San Juan Copola, en ter ondersteuning van de nieuwe karavaan op 8 juni die eveneens riskeert aangevallen te worden, roepen wij op tot een bijeenkomst voor de ambassade van Mexico dinsdag 8 juni om 16h Franklin Rooseveltlaan 19, 1050 Brussel

Bron : Intal

Luc Schrijvers is lid van Intal

take down
the paywall
steun ons nu!