De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Schaamteloos: PVDA belegt.

Schaamteloos: PVDA belegt.

Waar plaatsen de partijen hun geld? PVDA+ bij grootbanken BNP Paribas Fortis en Rabobank. Aldus Knack. op Facebook gaan ze zelfs een trapje verder door te stellen dat "Knack ploos de partijfinanciering uit en kwam tot verrassende resultaten. Open VLD belegt niet met overheidsgeld, net als SP.A en Groen. Wie dat wel doen zijn N-VA én PVDA+." Schaamteloos! Of gewoon slechte journalistiek?

vrijdag 11 april 2014 10:58
Spread the love

In april schreef Edward Pironet, senior writer bij Knack, nog dat er 36 miljoen euro te verdelen viel onder de partijen. Dit is uiteraard PVDA-exclusief daar ze geen verkozenen hebben op Vlaams, Waals of federaal niveau. N-VA en Groen zouden de grote winnaars zijn in deze jackpot. In het laatste artikel bekijkt Pironet wat partijen met hun centen doen. 

“N-VA haalt hoogste rendement” – De Zaeger Piet vermeldt dat N-VA kon profiteren van de recente beurshausse en weet te vertellen dat ze 10 miljoen euro op zicht-, spaar- en termijnrekeningen heeft staan. 5 miljoen euro werd dan ook nog eens belegd in een fonds bij KBC waarvan 70 procent overheids- en bedrijfsobligaties zijn en 30 procent aandelen. Voor een partij die het patronaat aan zijn kant houdt en het grootkapitaal verdedigt, is dat dus normaal. Zo mogen we toch vaststellen.

Open VLD is gestopt met het beleggen van de centen die ze van de overheid krijgt omdat ze er al eens verlies mee boekten. Nochtans is 1.4 miljoen euro belegd in een risicovrij fonds. Iets dat ze net voor de bankencrisis hadden gedaan daar zoiets nu niet meer bestaat.

CD&V belegt enkel in klikfondsen. Fondsen die de winst vastleggen op bepaalde momenten en dus eveneens weinig risico inhouden.

sp.a was enkele jaren geleden de grootste belegger maar daar zijn ze om principiële redenen van teruggekomen. Nu staan al hun centen verspreid over rekeningen.

Ook Vlaams Belang houdt zijn geld verspreid over rekeningen en kiest ervoor niet te beleggen.

Maar volgens Knack het grote nieuws, PVDA belegt wel. Bij BNP Paribas Fortis en Rabobank. Het artikel slaat echter compleet de bal mis. Lydie Neufcourt stelt dat ze hun geld op spaarrekeningen bij BNP Paribas Fortis en Rabobank hebben staan. Volgens mij is dat nog een verschil met beleggen. Knack verzwijgt ook dat het om partijgeld gaat dat volledig uit eigen zakken komt en niet zoals bij andere partijen van de overheid. Knack, of Pironet althans, stelt dat het partijprogramma stelt dat PVDA geen ethiek verwacht van privéspelers die alleen uit zijn op profijt. En daarom zou dat hypocriet zijn. Dat is toch wat je tussen de regels door kan lezen.

Wel, beste meneer Pironet en Knack, geld onder de matras steken is geen optie en het geld op spaarrekeningen houden is niet beleggen. Het genoemde artikel is ronduit slechte journalistiek en propaganda van iemand die doorheen zijn schrijfgeschiedenis zijn kleuren al lang heeft bekent. Als je in de titel over beleggen spreekt en op Facebook over overheidsgeld, dan ben je gewoon aan het liegen. 

take down
the paywall
steun ons nu!