De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Screenshot uit "Russophobia - History of Hate". What if...

Russofobie: een geschiedenis van haat

dinsdag 29 november 2022 23:28
Spread the love
 

Russophobia: history of hate

 

De Westere minachting voor Rusland verklaard

 

Rusland wordt historisch afgeschilderd als een ‘woeste en barbaarse’ natie, van Ivan de Verschrikkelijke tot Vladimir Poetin. Maar waar komt dat beeld vandaan? Deze documentaire onderzoekt de creatie van het anti-Russische verhaal in het Westen en hoe het zich verspreidde in de media en de populaire cultuur.

In de documentaire beweren onderzoekers, historici en schrijvers dat Rusland een gemakkelijk doelwit werd na het Grote Schisma. Door de geschiedenis heen hebben Europese heersers en filosofen het beeld geschapen van een onbeschaafde natie, ongeschikt voor enig gesprek. De Franse filosofen Diderot, Voltaire en Rousseau vroegen zich bijvoorbeeld af of Rusland een beschaafd land kon worden of dat het voorbestemd was om barbaars te blijven.

De mythische woeste Russische beer en het verhaal van het slechte Rusland komen nog steeds voor in de media en dragen bij aan de moderne russofobie. De documentaire traceert de oorsprong van het anti-Russische verhaal in het Westen en onderzoekt wie er baat bij heeft.

engels/russisch gesproken met engelse presentatie en ondertitels
Gepubliceerd: 15 juli 2022
Duur: 53:59

Russophobia: History of hate; Trailer

Russophobia: History of hate; Trailer

Russophobia: history of hate; film

Russophobia: history of hate; Integrale film


De hyperlinks in deze pagina verwijzen naar een website die gecensureerd wordt door Ursula Von Der Leyen en Vlaams ministertje van mediacensuur Benjamin Dalle. Deze hyperlinks zijn getest met een Proximus 4G-verbinding en een Proximus DSL-abonnement en zijn, niettegenstaande de censuur, bereikbaar zonder enig hulpmiddel of speciale ingreep. M.a.w. de censuur is niet waterdicht. Ingestelde DNS-servers: 195.238.2.21 en 195.238.2.22 (= DNS-servers van Proximus).
De censuur van Ursula en Benjamientje is eenvoudig permanent te omzeilen door andere DNS-server-adressen in te geven in de instellingen van de netwerkkaart van uw computer(s), of eenvoudiger nog: in de instellingen van uw internetmodem/router. De hierboven gegeven adressen van Proximus mag u daarbij niet gebruiken. Proximus censureert immers. Op internet zijn middels een eenvoudige opzoeking lijsten te vinden van aangewezen censuurvrije DNS-servers.

Killing Russian Culture

Russische sport en kunst ‘gecanceld‘ in het westen

 

Voor het eerst in de geschiedenis werd het “cancelen” gebruikt tegen de cultuur van een heel land: de Russische cultuur wordt volop geannuleerd. Alles wat gedurende meer dan 1500 jaar in Rusland is gemaakt, wordt niet alleen in twijfel getrokken, maar ook veroordeeld, beschimpt en afgewezen. De golf van Russofobie dringt door tot alle levenssferen. Kunst en sport – terreinen waar Rusland van oudsher in uitblonk – liggen nu onder vuur. Russische zangers, artiesten en regisseurs vinden hun naam doorstreept in concertschema’s en shortlists van festivals. Zelfs die grootmeesters die al decennia overleden zijn, werden ook het slachtoffer van de “cancel-cultuur” – Dostojevski, Tsjaikovski, Sjostakovitsj… De lijst groeit nog elke dag.

Mensen die zich bezighouden met kunst worden niet alleen geschrapt en ontslagen, ze worden ook bedreigd. Secretaris-generaal van de “Vrienden van Groot-Rusland” Yulia Bazarova ontving een dreigbrief. ‘Sluit uw kantoor onmiddellijk. Onze groep is vastbesloten Italianen te beschermen tegen het gevaar dat Russen vormen. Zeg ook tegen uw werknemers dat ze geen reclame mogen maken voor hun Russische achtergrond.’ Yulia Bazarova, een sociaal activist en enthousiast, woont al meer dan 20 jaar in Rome. Al die tijd heeft ze haar best gedaan om de Russische cultuur in Europa te promoten en de annulatie ervan beschouwt ze als een persoonlijk verlies. Elk jaar organiseerde ze het Grand Russian Ball in Rome. In 2022 gebeurt het niet. Toch is ze niet van plan om te vertrekken, laat staan om een van haar belangrijkste projecten op te geven: de internationale Poesjkinprijs.

Wie zijn er nog meer “gecanceld” en hoe ze ermee omgaan – ontdek het in deze documentaire.

engels, russisch, italiaans gesproken met engelse verteller en ondertitels
Gepubliceerd: 2 mei 2022
Duur: 27:33

Killing Russian Culture; Trailer

Killing Russian Culture; Trailer

Killing Russian Culture; Film

Killing Russian Culture; Integrale Film

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!