De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Rusland : Kimki – Russische activiste Evguenia doet haar verhaal …
Brussel, Milieu, Klimaat, Rusland, Europese Assemblee voor Klilmaatgerechtigheid, Kimki, Evguenia, Russische activiste -

Rusland : Kimki – Russische activiste Evguenia doet haar verhaal …

maandag 29 november 2010 21:44
Spread the love

 klimaat“Klimaat & Sociale Rechtvaardigheid” nodigde Evguenia uit, een Russische activiste tegen ontbossing om te spreken op de “Europese Assemblee voor Klimaatgerechtigheid” op 27 november in Brussel.

Haar verhaal:

Jullie hoorden over de hitte in Rusland in juli dit jaar. Gedurende maanden was de smog door de bosbranden in Moskou zo zwaar dat de mensen mondmaskers moesten dragen en de zwakkeren in het ziekenhuis moesten opgenomen worden en sommigen stierven. Ons buurland Wit Rusland kende dezelfde weersomstandigheden en hitte, maar daar kenden ze géén smog. Van waar het verschil?  Dat verschil heet “Vladimir Poetin”.

Sinds hij in 2000 president werd werden de openbare diensten die de bossen verzorgde ontmanteld. Waarom schafte hij die dienst af? Is hij gewoon gek of een natuurhater? Nee, hij houdt gewoon te veel van geld. Hij privatiseert en verkoopt de gronden. Zo kwam ook het ministerie van transport illegaal in het bezit van de beschermde bossen van Kimki bij Moskou. Ze willen daar een autostrade door trekken en supermarkten bouwen.

Wij zijn in verzet gegaan. Eerst met optochten, lezingen en petities. Tot we de graafmachines zagen verschijnen. We zijn er voor gaan staan. Dat hielp even. Maar dan kwamen er bendes van gemaskerde neonazi’s ons aanvallen. We riepen de hulp van de politie in. Tot onze verbazing hielpen die de neonazi’s en arresteerden mensen van ons. We lieten het er niet bij. Heel het dorp kimki kwam in verzet en we vochten zwaar terug. Een journalist-activist kan door de klappen die hij kreeg niet meer spreken. Een andere activist ligt nog in coma. We geven nog niet op. We vragen jullie steun. We gaan met een petitie naar het Europees parlement.

De bossen zijn belangrijk. Door de aanhoudende hitte door de klimaatverandering ontstonden overal branden. Dat is niet enkel een Russisch probleem maar een Europees probleem. De branden schoten door over heel het land en bedreigden zelfs de kerncentrale van Tjernobyl! Gelukkig sloeg het weer toen om,  anders hadden we een tweede kernontploffing gehad zoals in 1986.

Vroeger bestond er uitgebreid brandweersysteem voor de bossen. En de bevolking gaf ondersteuning. Poetin heeft dat brandweersysteem verloren laten gaan. Als stunt om zijn populariteit te redden kruipt hij dan wel in een blusvliegtuig om zelf water boven de bossen te droppen. Maar door zijn incompetent beleid zijn er mensen verbrand in hun woning. En dat in Europa!

Ik wil het ook hebben over het Baikalmeer. Daar is een katastrofe op planetaire schaal in de maak. Wetenschappers zeggen dat dit meer 20 à 25 % bevat van de zoetwatervoorraad in de wereld. Met toestemming van Poetin werd aan de oevers van dit meer een enorme papierfabriek gevestigd. Dat stoot nu tonnen dioxide uit in het meer. Het bedrijf behoort toe aan een kapitalistische vriend van Poetin. Corruptie tot in de hoogste kringen van ons land!

Maar het belangt ons allen aan. We spanden in naam van het algemeen belang een rechtszaak aan tegen deze aanslag op het wereldpatrimonium. Maar het is onmogelijk om zo’n zaak te winnen tegen de president. De rechtbank noemde deze massale vernietiging van de natuur zelfs legaal . Nu wordt er gesproken over een uitbreiding van de papierfabriek met nog eens 15.000 arbeiders! Nog meer voor het hoofd stotend: tegenover de papierfabriek wordt een nieuwe installatie gebouwd om water uit het Baikalmeer te bottelen als drinkwater.

Het milieuprobleem in Rusland: we zitten met een kapitalistisch bewind dat enkel aan zichzelf denkt. Het is ook jullie probleem. Vergeet niet dat Rusland in Europa ligt.

Bron : Wiebe Eekman – Klimaat&Sociale Rechtvaardigheid

Luc Schrijvers is lid van de stuurgroep Klimaat&Sociale Rechtvaardigheid

take down
the paywall
steun ons nu!