De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Rode Kruis en VN verwerpen ‘gepolitiseerde’ humanitaire hulp aan Venezuela

Rode Kruis en VN verwerpen ‘gepolitiseerde’ humanitaire hulp aan Venezuela

woensdag 13 februari 2019 16:39
Spread the love

Het Internationale Rode Kruis heeft geweigerd deel te nemen aan het controversiële plan voor humanitaire hulp van Washington aan Venezuela, dat dit weekend werd aangekondigd.

“We zullen niet deelnemen aan wat voor ons geen humanitaire hulp is”,verklaarde de woordvoerder van het Internationale Rode Kruis (ICRC), Christoph Harnisch.

De hulp, die wordt gecoördineerd door de zelfbenoemde president van Venezuela, Juan Guaido, en het  US Agency for International Development (USAID), bestaat naar verluidt voor 20 miljoen dollar uit medische, voedsel- en persoonlijke hygiënevoorraden die momenteel worden opgeslagen in de Colombiaanse grensstad Cucuta. De Venezolaanse regering heeft het USAID-personeel de toegang tot het land ontzegd en beweert dat de hulp wordt gebruikt als dekmantel voor een buitenlandse interventie om Guaido te installeren in het presidentieel paleis van Miraflores.

Harnisch was ook bezorgd over het feit dat de hulp wordt gebruikt voor politieke doeleinden, en roept partijen op om “respect voor het begrip” humanitair “te hebben.” Afgelopen week had ICRC-directeur van Global Operations Domink Stillhart de verslaggevers ook verteld dat hij vond dat de hulp een “Politieke toon” had.

Het Rode Kruis verleent momenteel medische hulp aan een aantal Venezolaanse ziekenhuizen in het kader van reeds bestaande en onlangs uitgebreide internationale overeenkomsten met de regering van Maduro.

Op woensdag liet ICRC-voorzitter Peter Maurer de verslaggevers weten dat de organisatie zijn begroting zal verdubbelen om de Venezolaanse regering te helpen de gevolgen van de diepe economische crisis het hoofd te bieden.

“Onze focus is eigenlijk om, enerzijds, onze reactie op Venezolanen te vergroten, en anderzijds om weg te blijven van de politieke controverse en politieke scheidslijnen die kenmerkend zijn voor de crisis in Venezuela,” vertelde Maurer aan de pers in Genève.

Ondertussen hebben de Verenigde Naties eveneens bezwaren geuit tegen het “gepolitiseerde” steunplan van Washington.

“Humanitaire actie moet onafhankelijk zijn van politieke, militaire of andere doelstellingen”, zei woordvoerder van de VN, Stephane Dujarric, afgelopen woensdag tegen verslaggevers in New York.

Woordvoerders van de VN hebben recentelijk beloofd om de budgetten voor lopende hulpprogramma’s te verhogen, uitgevoerd in coördinatie met de Maduro-administratie.

President Maduro heeft de Amerikaanse hulp resoluut afgewezen en beweerde dat, hoewel Venezuela problemen heeft, het niet ‘een bedelaarsland’ is.

Hij wees er ook op dat de gerapporteerde $ 20 miljoen aan Amerikaanse hulp verbleekt in vergelijking met de geschatte $30 miljoen per dag, dat het nieuwe Amerikaanse olie-embargo Venezuela dit jaar zal kosten.

Op 28 januari onthulde US National Security Advisor John Bolton de laatste ronde van economische sancties, die bedrijven onder Amerikaanse jurisdictie verbieden om olie te kopen van PDVSA, Venezuela’s staatsoliebedrijf, waarvan hij zei dat het bedrijf $11 miljard aan inkomsten zal mislopen in 2019. Bolton heeft ook een bevriezing aangekondigd van de activa van de in Houston gevestigde PDVSA-dochter CITGO, die worden gewaardeerd op $7 miljard.

“Als [de VS] wil helpen, hef dan de sancties op”, drong Maduro er tijdens een recente persconferentie op aan. Hij kwalificeerde het plan ook als een media “show” en een “valstrik” die “de [buitenlandse] interventie in het land” rechtvaardigt.

De vrees voor een directe militaire interventie in Venezuela is de afgelopen weken groter geworden nadat zowel de Amerikaanse president Donald Trump als oppositieleider Juan Guaido weigerden die uit te sluiten.

vuurwapens

Naast deze zorgen hebben de Venezolaanse autoriteiten bekend gemaakt dat ze een lading illegale vuurwapens in beslag hebben genomen waarvan zij beweren dat ze afgelopen dinsdag vanuit Miami naar het land zijn gesmokkeld. De 19 aanvalsgeweren, 118 explosieve ladingen, 90 radioantennes en zes nieuwste generatie smartphones arriveerden met een Boeing 767-vrachtvlucht van het bedrijf ’21 Air’ op de luchthaven van Valencia.

Maduro heeft opdracht gegeven voor een versterking van de grensbeveiliging als reactie op de toegenomen bedreigingen, waarbij de strijdkrachten loyaal uitvoering geven aan hun bevel om het USAID-personeel het land niet binnen te laten.

Hij werd deze week ook aangevallen na het circuleren van een foto van de Tienditas-brug tussen Venezuela en Colombia, die geblokkeerd is door trailers, met internationale commentatoren die hem ervan beschuldigden de brug deze week te hebben afgesloten. De brug werd afgebouwd in 2015, maar werd nooit geopend vanwege de grensspanningen tussen Venezuela en Colombia die later dat jaar oplaaiden.

Figuren uit het Amerikaanse establishment uit beide partijen, waaronder vice-president Mike Pence, voormalig vice-president Joe Biden, en Democraat-voorzitter van het Huis van afgevaardigden, Nancy Pelosi, hebben het steunplan opgesteld om Maduro aan te klagen omdat hij weigerde de Venezolaanse grenzen te openen en hem aan te sporen om op te stappen als leider van Venezuela.

“Alleen een tiran zou de levering van voedsel en medicijnen aan mensen belemmeren die hij beweert te leiden. De internationale gemeenschap moet Juan Guaido en de Nationale Assemblee steunen. Het is tijd voor Maduro om op te stappen en een democratische overgang mogelijk te maken. De Venezolaanse bevolking verdient beter.”

Wat zit er in de hulp?

Volgens een USAID-verklaring die vrijdag is vrijgegeven, moeten de hulppakketten “verlichting bieden aan Venezolanen die te maken hebben met ernstige voedsel- en medische tekorten.”

USAID is een afdeling van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en is de afgelopen jaren betrokken geweest bij een aantal schandalen die hebben geleid tot uitwijzing uit Rusland wegens politieke inmenging en uit Bolivia wegens samenzwering.

Het persbericht legt uit dat het plan is om Venezolanen plantaardige olie, meel, linzen en rijst te leveren waarvan ze beweren dat ze 5.000 Venezolanen gedurende 10 dagen zullen kunnen voeden.

Naar verluidt zijn in de verzending inbegrepen kant-en-klare voedingssupplementen voor 6700 Venezolaanse kinderen gedurende twee maanden en energierepen voor 10.000 kinderen gedurende één maand.

USAID zegt ook dat het 10 dagen lang zeep, tandenborstels, tandpasta en andere persoonlijke hygiëneproducten zal afleveren voor 7.500 Venezolanen, evenals medische noodpakketten voor 10.000 ziekenhuizen gedurende 3 maanden.

Geen details werden openbaar gemaakt over voorgestelde distributieplannen in Venezuela noch criteria gekwalificeerd voor de steun.

Venezuela begint aan het zesde jaar van ernstige economische krimp veroorzaakt door een verscheidenheid aan factoren, waaronder de instorting van de olieprijzen, verlammende door de VS geleide sancties, evenals corruptie en economisch wanbeheer.

(bron: Paul Dobson, mintpressnews.com)

take down
the paywall
steun ons nu!