De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Rijken-camera

Rijken-camera

donderdag 25 augustus 2011 14:27
Spread the love

In de actualiteit vandaag : een residentiële wijk (De Lint) in Oud-Turnhout wil een ‘eigen beveiligingscamera met nummerplaatlezer’ Als ze het zelf betalen -30.000 euro- ziet de politie noch de burgemeester er graten in. Goed om weten is dat de zonechef van de politie ‘wild’ loopt als het over camera’s gaat. Zo zijn in de politiezone alom camera’s aanwezig voor allerlei doeleinden. Om bepaalde plaatsen te beveiligen (zoals de Markt) Om je snelheid te meten. Om nummerplaten te lezen. En zelfs om via trajectcontrole je snelheid te meten (op deze wijze werden -zonder enige wettelijke omkadering inzake ijking van de meettoestellen- al duizenden PV’s gemaakt) Nu nog een camera om een groep van -meestal ingeweken uit het Noorden- rijke tisten te beschermen.

Waarover gaat het : De Lint is een gekende buurt in Oud-Turnhout waar vele -super- rijken, hun rijkdom graag etaleren met proteserige villa’s op een groot stuk grond met meestal enkel dure wagens op de oprit. Vanuit deze wijk kwamen eerder al klachten wegens de aanwezigheid van een sportvliegveld in de buurt. Nu willen ze een eigen camera met nummerplaatlezer die ze zelf wel zullen betalen. Maar los van het feit dat dit een zeer perverse idee is, weet iedereen dat het niet blijft bij het plaatsen van een camera an sich. Nee, bij de politie moet dit worden opgevolgd en in geval van een (vals) alarm een patrouille op pad sturen. Tot nader order zullen deze agenten worden betaald met gemeenschapsgeld. En zo krijgt deze rijke buurt een met gemeenschapsgeld betaalde 24-uurs permanentie van de politie! De burgemeester staat achter de idee, want ‘dat zou in het voordeel zijn van alle burgers, omdat inbrekers dan weg blijven’ Wat een onzin!

Een van de pleitbezorgers voor de camera is Peter Heeren. Een zeer gekend projectontwikkelaar in de streek. Een van de projecten die via hem lopen is de ontwikkeling van de grote Turnova-site in het centrum van Turnhout. Recent werd bekend dat Heeren met de idee rondloopt om op deze site een gebouw neer te poten van 18 verdiepingen hoog. Meteen het hoogste gebouw ooit in de wijde omgeving. Misschein zit hierin wel een alternatief voor ‘zijn camera’s’. Zet dit gebouw maar zorg dat de politie over de bovenste verdieping èn het dak kan beschikken. Zo kunnen zij vanaf deze plaats de ganse zone ‘in het oog houden’. Efficiënt en ‘goed voor iedereen’

Een ander alternatief : laat de gemeente aan deze rijken een bouwvergunning afleveren voor een hoge muur romdom hun wijk. Liefst met glasscherven er bovenop. Net zoals de kasteelheren van vroeger!

Dré Wolput

take down
the paywall
steun ons nu!