De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Rechtvaardige multipolaire wereld in het verschiet – Poetin

Rechtvaardige multipolaire wereld in het verschiet – Poetin

vrijdag 26 mei 2023 20:42
Spread the love

Het op uitbuiting gebaseerde neokoloniale systeem zal onvermijdelijk tot het verleden gaan behoren, zegt de russische leider.
Rusland en zijn internationale partners zullen samen een rechtvaardige multipolaire wereld bouwen, heeft de russische president Vladimir Poetin gezegd.

Bron: Fair multipolar world will be achieved – Putin – 24 mei 2023

Moskou is klaar om samen te werken met alle geïnteresseerde landen om gezamenlijke bedreigingen en uitdagingen aan te pakken, verklaarde Poetin woensdag in zijn videotoespraak voor deelnemers aan de 11th International Meeting of High Representatives for Security Issues (11de internationale bijeenkomst van hoge vertegenwoordigers voor veiligheidskwesties).

Ik ben ervan overtuigd dat we samen de vorming van een meer rechtvaardige, multipolaire wereld zullen bereiken, en dat de ideologie van exclusiviteit, en ook het neokoloniale systeem, dat het mogelijk maakte om de grondstoffen van de hele wereld te exploiteren, onvermijdelijk tot het verleden zullen gaan behoren”, zei de russische leider tegen de buitenlandse veiligheidsfunctionarissen.

Rusland heeft partners in veel verschillende regio’s en continenten, en de autoriteiten van die landen waarderen die relaties zeer, zei hij.

We hechten veel waarde aan onze historisch sterke en vriendschappelijke banden, vol van vertrouwen, met staten in Azië, Afrika en Latijns-Amerika, en we zullen ze op alle mogelijke manieren versterken“, voegde Poetin eraan toe.

Volgens de russische leider omvatten de inspanningen van de VS en hun bondgenoten om hun dominante rol te behouden onder meer de “opbouw van militair potentieel, flagrante inmenging in interne aangelegenheden van andere landen, evenals pogingen om eenzijdige voordelen te halen uit de energie- en voedselcrises, die uitgelokt is door een aantal westerse staten.”

Als gevolg van die acties neemt de instabiliteit op het internationale toneel toe, merkte Poetin op. “In verschillende regio’s laaien smeulende vuurtjes weer op en ontstaan er nieuwe brandhaarden… in veel landen ervaren mensen de dramatische gevolgen van staatsgrepen die van buitenaf georganiseerd worden“, zei hij.

De president drong er echter op aan dat Rusland er vertrouwen in heeft dat er een alternatief is voor het westerse beleid “van chantage en illegale sancties”.

Landen zouden samen moeten werken aan “het versterken van de stabiliteit in de wereld, de consistente constructie van een systeem van verenigde ondeelbare veiligheid, het oplossen van belangrijke taken om economische, technologische en sociale ontwikkeling te waarborgen“, benadrukte Poetin.

De 11e internationale bijeenkomst van hoge vertegenwoordigers voor veiligheidskwesties, georganiseerd door de Russische Veiligheidsraad, vindt van dinsdag tot en met donderdag plaats in de regio Moskou. Tijdens het evenement, dat delegaties uit meer dan 100 landen(*) samenbrengt, bespreken de deelnemers de internationale situatie en de meest urgente veiligheidsuitdagingen waarmee de wereld op dit moment wordt geconfronteerd. Speciale aandacht zal worden besteed aan zaken als voedsel- en informatiebeveiliging, maar ook aan samenwerking bij de aanpak van drugshandel, aldus de organisatoren.

Delen op sociale media toegelaten

(*)noot van de vertaler: bij VRT lezen wij altijd dat Rusland “geïsoleerd” staat. bv: hier en hier en hier . VRT heeft altijd gelijk. Dit artikel zal dus ongetwijfeld wel russische desinformatie zijn.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!