De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Racisme

Racisme

maandag 24 januari 2011 20:54
Spread the love

In de jaren 30 van de vorige eeuw mocht men over de joden zeggen dat het dieven, leugenaars en ondermijners van de staat waren. De Nieuwe Orde, extreem-rechtse partijen in heel West-Europa, geraakten daarmee weg, en zorgden er zelfs voor dat dit soort racistische ideeën werden overgenomen door journalisten, wetenschappers en politici, en door de hele bevolking.

Vandaag, op het forum van, bijvoorbeeld De Standaard ” Op 24 januari 2011 omstreeks 13:15, zei Guido Van Haevermaet, Hoboken (Antwerpen):

De vlamingen hebben dankzij Bart De Wever eindelijk iemand die voor Vlaanderen opkomt en het land ligt plat omdat de profiteurs uit wallonië niet willen toegeven. Moeten de Vlamingen dan wer maar eens toegeven aan het waalse profitariaat? Na de betoging verschillende Vlaamse(?) partijen horen zeggen dat ze geen regering willen zonder de NVA. Dus wat houdt hen tegen om samen met NVA een front te vormen tegen het waalse profitariaat? Slechts 21% van de betogers waren vlamingen. Nog altijd geen regering vind ik ook niet plezant, maar liever dit dan weer eens toegeven aan de walen”

Vervang het woord “Walen” door “Joden”, en iedereen zou schande spreken over deze tekst. Maar vandaag mag je in Vlaanderen wel probleemloos zeggen dat alle Walen profiteurs, potverdeerders en luierikken zijn.

Wel, dit is puur racisme. En het wordt hoog tijd dat we dit zo benoemen. En ja, van mij mag u wel eens een mop maken over de zuinigheid van Hollanders, het macho-gehalte van Italianen of de culinaire onovokomenheden van Duitsers. En zelfs over bidmatjes van moslims, honden in Chinese restaurants of de grote mond van Antwerpenaren. Maar constant inwoners van een bepaald landsgedeelte structureel bepaalde eigenschappen toedichten die niet aanvaard worden in de samenleving, dat is onaanvaardbaar.

Dus, Vlaming die constant op Walen kapt, schaam u, herpak u en stop daar gewoon mee. En politicus, journalist of academicus die dit soort gedrag aanmoedigt en goedkeurt, verdwijn liefst zo snel mogelijk van de aardbodem. Want we hebben al genoeg zwarte jaren in de Europese geschiedenis meegemaakt die voortsproten uit plat en onverholen racisme. Haat prediken heeft nog nooit voor vreedzame omwentelingen gezorgd. Historici zouden dat moeten weten!

take down
the paywall
steun ons nu!