De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

PTI Renovation Team knapt een weeshuis in Oekraïne op

vrijdag 6 april 2012 17:28
Spread the love

Veertien studenten van het Provinciaal Technisch Instituut (Afk. PTI) Kortrijk zijn nog maar net terug van een boeiende reis naar Oekraïne.

Op zich lijkt dit niet zo speciaal, maar toch. Het was de allereerste keer dat studenten van het PTI naar het buitenland trokken om er praktische zaken te realiseren. Ze reisden met de steun van ‘vzw Werkgroep Oekraïne’ naar Lavriv (een dorp in Oekraïne bij de Poolse grens) om er een weeshuis op te knappen. Ze restaureerden kamers, voerden onderhoudswerken uit, renoveerden elektriciteit, schilderden enz. Bovendien bood dit voor zowel de jongeren als de lokale bewoners de unieke kans om met een andere taal, gewoontes, culturen… in contact te komen.

Het begon allemaal een jaar geleden toen twee docenten (Kristof en Stijn) op het idee kwamen om met de studenten een praktisch buitenlands project op poten te zetten. Na een moment van informatieverzameling kwamen ze in contact met ‘vzw Werkgroep Oekraïne’. Dit is een vzw bestaande uit een 60-tal vrijwilligers die op tal van manieren projecten in Oekraïne ondersteunen. Ze focussen zich voornamelijk op het aanbieden van voorzieningen. Hier kwam het idee van Kristof en Stijn om het weeshuis in Lavriv te renoveren.

Nog een docent (Elleny) versterkte hun rangen en samen konden ze de directie overtuigen. Hierbij hadden ze de nadruk gelegd op de vakoverschrijdende eindtermen (of kortweg VOET). De jongeren zouden immers met verschillende zaken in contact komen: religies, valuta, talen enzovoort. Achteraf volgen er ook nog verschillende opdrachten, zoals een verslag schrijven in verschillende talen, een voorstelling maken over het land met behulp van Powerpoint enzovoort. Hiernaast staat ook de praktische uitvoering centraal. De leerlingen vergroten namelijk hun vakcompetenties door het weeshuis te renoveren. De reiskosten werden deels gedragen door de ouders en deels gefinancierd met de opbrengst van een spaghetti-avond. Deze werd georganiseerd door de studenten zelf en overtrof alle verwachtingen. De materiaalaankoop werd mogelijk door een 47-tal sponsors. Dit materiaal werd door de ‘vzw Werkgroep Oekraïne’ tot in Lavriv gebracht.

Ook de ouders zijn op tal van ouderavonden geïnformeerd. Ze kregen onder andere een boekje met informatie, konden de studenten volgen via Facebook en op een blog (http://www.bloggen.be/PTI_RTO/), … Tijdens de opendeurdag van het PTI op 21 april (13u tot 18u) zullen de leerlingen een stand over hun project voorzien. Daar krijgt u informatie, foto’s en tal van boeiende verhalen.

Het project wordt zeker herhaald in de toekomst.

Foto’s van het project: http://www.flickr.com/groups/ptirenovationteamoekraine/

Blog van de leerlingen: http://www.bloggen.be/pti_rto/

Dit artikel kwam tot stand door:

Fien Logghe                                    Olivier Bloeyaert
Fien.logghe@student.katho.be         O.bloeyaert@gmail.com
0494/76.68.39                                 0470/85.61.87

Meer informatie omtrent het project vindt u op onze blog: https://plus.google.com/u/0/b/112182247245510123871/112182247245510123871/posts

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!