De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Primeur in Vlaanderen: eerste coöperatief bos
IPS

Primeur in Vlaanderen: eerste coöperatief bos

Dilbeek krijgt het eerste coöperatieve bos in Vlaanderen. Het grote verschil met andere initiatieven: wie een aandeel koopt, kan niet alleen actief meehelpen maar blijft ook wettelijk mede-eigenaar van het bos.

donderdag 25 januari 2024 15:29
Spread the love

 

Wil je als particulier dat er meer bossen komen in Vlaanderen, dan kon je al giften doen aan projecten of natuurlijk zelf bosgrond aankopen. Het nieuwe concept biedt een beetje van beiden: geïnteresseerden kopen een of meerdere aandelen in de coöperatieve Meer Bos. Die zoekt met de ingezamelde middelen interessante gronden en bebost die.

Daar zit het grote verschil met bestaande bosprojecten die met giften werken, zegt Bert De Somviele van BOS+. “De coöperanten zijn meer dan de financiële motor van het verhaal, want zij worden – voor wie dat wil – ook actief betrokken bij de aanleg en het beheer van de nieuwe bossen. En de coöperanten blijven mede-eigenaar van de aangelegde bossen: ze zijn met andere woorden hun centen dus niet kwijt.”

Dilbeek

De primeur voor het eerste coöperatieve bos is voor de gemeente Dilbeek. Morgen (vrijdag) worden daar zevenhonderd inheemse bomen geplant. Het project krijgt de steun van zowel minister Demir, verantwoordelijk voor de Vlaamse bosuitbreiding, als minister Weyts, bevoegd voor de Vlaamse Rand.

Geleidelijk zal de werking uitgebreid worden naar andere gemeentes in de Vlaamse Rand. Maar de ambities zijn groot: op termijn wil de coöperatieve in heel Vlaanderen actief worden, zegt initiatiefnemer Frederik Vandendriessche.

De lokale interactie is daarbij erg belangrijk: mensen investeren sneller in lokale projecten. En de bedoeling is ook de bossen open te stellen voor het publiek.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!