De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Pentagon voerde actieve disinfo-campagne om Chinese Covid-vaccins te diskrediteren

Pentagon voerde actieve disinfo-campagne om Chinese Covid-vaccins te diskrediteren

zaterdag 15 juni 2024 22:39
Spread the love

Het Pentagon voerde een geheime desinformatiecampagne tegen het Covid-vaccin. Honderden valse sociale media-accounts, gelinkt aan het Amerikaanse leger, werden naar verluidt gebruikt om angst te zaaien in Azië over het Chinese prikje.

15 juni 2024

Het Amerikaanse leger heeft op het hoogtepunt van de pandemie een undercovercampagne gevoerd op sociale media om het Chinese Covid-vaccin zwart te maken, zo meldt Reuters.

De campagne van het Pentagon om het Chinese vaccin te diskrediteren liep tussen de lente van 2020 en medio 2021. Aanvankelijk lag de nadruk op de Filippijnen, later werd de campagne opgengetrokken naar andere delen van Azië en het Midden-Oosten, zo schrijft het persbureau vrijdag in een artikel.

De campagne gebruikte valse sociale media-accounts die zich voordeden als Filippino’s om beweringen te verspreiden dat het Chinese Sinovac-vaccin, evenals de door China geproduceerde testkits en gezichtsmaskers, van slechte kwaliteit waren.

Sinovac, dat in maart 2021 werd uitgerold, was tijdens de pandemie de eerste inenting die beschikbaar was voor de Filippijnen.

COVID kwam uit China en het VACCIN kwam ook uit China, vertrouw China niet!”, was een typische post uit de campagne, waarin de slogan #ChinaAngVirus (Filippijns voor ‘China is het virus’) centraal stond, aldus Reuters. Een ander veel voorkomend bericht beweerde: “Uit China – PBM, gezichtsmasker, vaccin: FAKE. Maar het coronavirus is echt.

Bovendien probeerde het Pentagon moslimgebruikers in Azië en het Midden-Oosten wijs te maken dat, vanwege het feit dat vaccins soms varkensgelatine bevatten, de prik van China volgens de islamitische wet verboden moest worden, aldus het rapport.

Reuters zei dat bij het onderzoek minstens 300 Twitter-accounts (sindsdien omgedoopt tot X) zijn aangetroffen, die overeenkomen met de beschrijvingen van de voormalige medewerkers van het Amerikaanse leger die journalisten over de campagne verteld hebben.

Het persbureau schreef dat het contact had opgenomen met X over de accounts en dat het bedrijf van Elon Musk had vastgesteld dat de profielen in kwestie inderdaad deel uitmaakten van een gecoördineerde botcampagne, afgaande op activiteitenpatronen en interne gegevens. De accounts zijn verwijderd, voegde het eraan toe.

Een hoge functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigde tegenover Reuters dat er een clandestiene campagne op sociale media tegen Sinovac heeft plaatsgevonden, maar weigerde verdere details vrij te geven.

Een woordvoerster van het Pentagon vertelde het agentschap dat het Amerikaanse leger “een verscheidenheid aan platforms gebruikt, waaronder sociale media, om kwaadaardige beïnvloedingsaanvallen tegen de VS, bondgenoten en partners tegen te gaan.” Ze beweerde dat Peking degene was die een “desinformatiecampagne gestart had om de VS valselijk de schuld te geven van de verspreiding van COVID-19“.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte in een antwoord per e-mail dat Peking al lang gesteld heeft dat de Amerikaanse regering sociale media manipuleert en desinformatie verspreidt.

Bron: Pentagon ran secret disinfo campaign against Covid vaccine – Reuters (gecensureerd in de EU)
Mag vrij gedeeld worden op sociale media.

Dit Reuters-artikel komt ook ter sprake in het programma “Political Misfits” op Radio Sputnik (100% Made in USA) op vrijdag 14/06. In onderstaande video van 3min 00sec tot 11min 15 sec.
Uit dit radiofragment onthouden we vooral dat in 2019 toenmalig VS Minister van Defensie Mark Esper een geheim document ondertekend heeft dat de competitiestatus van het Pentagon t.o.v. Rusland en China optilde tot het niveau van “actieve strijd” (= vakjargon voor oorlog???) .
In het Reuters-artikel luidt het: “But in 2019, before COVID surfaced in full force, then-Secretary of Defense Mark Esper signed a secret order that later paved the way for the launch of the U.S. military propaganda campaign. The order elevated the Pentagon’s competition with China and Russia to the priority of active combat, enabling commanders to sidestep the State Department when conducting psyops against those adversaries. The Pentagon spending bill passed by Congress that year also explicitly authorized the military to conduct clandestine influence operations against other countries, even “outside of areas of active hostilities.”

The Pentagon spending bill passed by Congress that year also explicitly authorized the military to conduct clandestine influence operations against other countries, even “outside of areas of active hostilities.”

Klik op bovenstaande afbeelding om de video in een nieuw venster te starten.

Als audiobestand / podcast hier te beluisteren / downloaden.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!