De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

President van Haiti doodgeschoten

President van Haiti doodgeschoten

woensdag 7 juli 2021 13:34
Spread the love

De Haïtiaanse president Jovenel Moïse is vermoord bij een aanval op zijn privé-woning, volgens een verklaring woensdag van de interim-premier van het land, die de moord een “hatelijke, onmenselijke en barbaarse daad” noemde.

First Lady Martine Moïse werd in de nachtelijke aanval neergeschoten en in het ziekenhuis opgenomen, zei interim-premier Claude Joseph.

Haïti bevond zich al voor de moord in een precaire politieke situatie, die onder Moïse steeds instabieler en ontevredener was geworden. De president regeerde meer dan twee jaar per decreet nadat het land er niet in was geslaagd verkiezingen te houden en de oppositie de afgelopen maanden eiste dat hij zou aftreden.

“De veiligheidssituatie in het land staat onder controle van de nationale politie van Haïti en de strijdkrachten van Haïti,” zei Joseph in een verklaring van zijn kantoor. “De democratie en de republiek zullen winnen.”

In de vroege ochtenduren van woensdag waren de straten in Port-au-Prince, de hoofdstad van het Caribische land, grotendeels leeg, maar sommige mensen plunderden bedrijven in een bepaald gebied.

Joseph zei dat de politie is ingezet bij het Nationaal Paleis en de chique wijk Pétionville en dat zij ook naar andere gebieden zal worden gestuurd.

Joseph veroordeelde de moordaanslag als een “hatelijke, onmenselijke en barbaarse daad”. Hij zei dat sommige van de aanvallers Spaans spraken, maar gaf geen verdere uitleg.

De economische, politieke en sociale problemen van Haïti zijn de laatste tijd verergerd: het bendegeweld in Port-au-Prince heeft een hoge vlucht genomen, de inflatie is sterk gestegen en voedsel en brandstof zijn soms schaarser geworden in een land waar 60% van de bevolking minder dan $2 per dag verdient. Deze problemen komen op een moment dat Haïti nog steeds probeert te herstellen van de verwoestende aardbeving van 2010 en de orkaan Matthew die in 2016 toesloeg.

Oppositieleiders beschuldigden Moïse, 53 jaar oud, ervan dat hij zijn macht wilde vergroten, onder meer door een decreet goed te keuren dat de bevoegdheden beperkte van een rechtbank die overheidscontracten controleert en een ander dat een inlichtingendienst oprichtte die alleen aan de president verantwoording aflegt.

De afgelopen maanden eisten oppositieleiders dat hij zou aftreden, met het argument dat zijn ambtstermijn wettelijk afliep in februari 2021. Moïse en zijn aanhangers beweren dat zijn ambtstermijn begon toen hij begin 2017 aantrad, na chaotische verkiezingen waardoor een voorlopige president moest worden aangesteld om een jaar lang zijn ambt te bekleden.

In Haïti zouden later dit jaar algemene verkiezingen worden gehouden.

Foto: Public Domain, https://en.wikipedia.org/wiki/

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!