De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

President Museveni reageert op aantijgingen van getto Presidentskandidaat Bobi Wine (NUP)

zondag 10 januari 2021 00:19
Spread the love

President Museveni reageerde op Channel 4 op de aanteigingen van Bobi Wine, één van de presidentskandidaten in Oeganda. Het is duidelijk dat twee verschillende meningen tegenover elkaar staan. Elk even geloofwaardig, maar toch zo verschillend. Hier geven we het woord aan President Museveni.

Volgens President Museveni is Bobi Wine een project van buitenlandse journalisten en diplomaten, over welke landen daarop wil hij niet ingaan. Toch vertelt hij dat sommige mensen elke reden zoeken om hem omver te werpen. Heeft dit te maken met zijn persoon, hij betwijfelt het, want zijn beleid is zodanig goed geörganiseerd dat zijn veiligheidstroepen automatisch ingrijpen wanneer hij op campange is.

Generaal Museveni zegt dat Bobi Wine voornamelijk gesteund wordt door het buitenland en dat hij de jeugd in de waan laat dat hij er voor hun is. Hij zegt dat buitenlandse homoseksuelen tegen hem zijn, terwijl hij altijd in de marge van de samenleving de homoseksualiteit heeft getolereerd.

Hij zegt dat de opstand van de jeugd een positieve dynamiek is in de Oegandese samenleving die er is voor de Oegandezen. Toen hij zijn revolutie begon tegen Amin Dada draaide het tegen stammen en religieuze groepen, terwijl Museveni het een overwinning vindt dat het tegenwoordig rond andere thema’s draait. Toch vindt hij het spijtig dat buitenlandse mogendheden tegenwoordig de oppositie bepalen.

Anderzijds mogen we niet vergeten dat Museveni vroeger een goede socialist was, terwijl hij onder Amerikaanse President Reagan een goede liberaal werd. Ondertussen zijn de zaken enorm veranderd in Oeganda.

Hij vertelt bv. dat het geweld van november, dat rond de vijftig doden naliet, de verantwoordelijkheid is van Presidentskandidaat Bobi Wine, terwijl dit werd uitgelokt omdat Bobi Wine als eerste werd opgepakt.

Het is duidelijk dat er twee meningen tegenover elkaar staan, de goed georganiseerde President Museveni en de reggaezanger Bobi Wine en enkele andere kandidaten die eigenlijk niet meetellen. Toch riep Bobi Wine onlangs op om Museveni voor het internationaal tribunaal in Den Haag te brengen omdat hij letterlijk overdrijft met de aanvallen op Bobi Wine, de kandidaat van de getto.

Het regime van President Museveni wordt duidelijk uitgelegd in het boek van Arne Doornebal. Lees hier de recensie

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!