Op 30 december werd de presidentskandidaat in Oeganda, Bobi Wine (NUP, National Unity Platform), de reggaezanger die getto President wilt worden, opgepakt vóór een campagne rally samen met zijn 18-koppig mediateam, waaronder Nubian Li (collega van jaren ver). De laatste dagen werd heel het team van Wine opgepakt; security, medische staf, nieuw mediateam, … zelfs de wagens van de campagne moest hij inleveren. Het is duidelijk dat er in Oeganda zware rellen aankomen bij iedere uitslag van de verkiezingen.
Op het eiland Bungala werd het 18-koppige team van Bobi Wine opgepakt, de reggaezanger die in Oeganda getto President wilt worden. Wine werd eerst in een politiewagen gezet en deze werd daarna vol traangas gespoten, daarna werd hij in een helikopter gezet en thuis afgezet. Ondertussen worden veel van zijn medewerkers opgepakt, waaronder Nubian Li, een reggaezanger die al lang een collega is van Wine. Een deel van hen werd gemarteld door de veiligheidsdiensten die ondersteund werden door de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking.
Bobi Wine is de bekendste artiest van Oeganda, die heel populair was bij de jeugd en zich afvroeg of hij niet beter politicus zou zijn om de situatie van de mensen te verbeteren. Hij zong al over ‘social injustice’ dus waarom niet in de praktijk brengen. Toen hij in zijn district verkozen werd tot Parlementslid, moest hij onmiddellijk de strijd aanbinden met de wet van de leeftijdslimiet voor het presidentschap in Oeganda. President Museveni, was al aan de macht sinds ‘86 en wilde een eindeloze leeftijdslimiet doordrukken in het Parlement. Museveni die tot 2000 een goede reputatie had, begon zich daarna vast te klampen aan de macht. Hij is nu een echte dictator geworden, daarom de slagzin van Wine #WeAreRemovingADictator.
Daarna werd het Wine verboden om aan politiek en muziek te doen, maar toen ontplofte de getto, er werd zelfs in 2017 een granaat in de kamer van zijn zoon gesmeten met een briefje bij dat als hij zo verder doet er nare dingen zouden gebeuren. Vandaag stuurde hij zijn kinderen naar het buitenland omdat ze al 3 jaar blootstaan aan doodsangsten, maar ze werden tegengehouden door de grenswacht en alles werd publiek gemaakt volgens Wine.
Ondertussen verhoogt de druk op Wine, hij draagt voortdurend zijn kogelvrije vest. Hij is voortdurend in contact met de internationale media. Op 14 januari, binnen een week, zijn het verkiezingen, heerst er een gespannen situatie. Het lijkt alsof president Museveni campagnetijd van Wine wilt afnemen. Terwijl Museveni heel het land rondtrekt is het zeker geen populariteitsslag meer, team Museveni liet al weten dat Wine een serieuze bedreiging vormt voor het presidentschap en dus niet zomaar een grap is.
Het regime van President Museveni wordt duidelijk uitgelegd in het boek van Arne Doornebal. Lees hier de recensie