De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Opinie: De verkrachter ben jij

Opinie: De verkrachter ben jij

vrijdag 13 maart 2020 10:50
Spread the love

© Bob Reijnders

Un violador en tu camino is hét voorbeeld van de creatieve straatprotesten in Latijns-Amerika die de wereld overnemen. Felix De Witte, actief voor FOS in Peru, beschrijft de impact van de inspirerende actie.

Deze keer geen salsa, reggaeton of lambada die vanuit Latijns-Amerika overwaait naar Europa, maar Un violador en tu camino ofwel ‘een verkrachter op je pad’. Het is meer dan dansje en een strijdlied. Dit straatprotest van het feministisch collectief Las Tesis is een kreet van woede. Het is een massa-performance die een diep ongenoegen uitstraalt tegen de Chileense politie, die seksueel geweld gebruikt bij de arrestatie van betogers.

Waarom kwamen eind 2019 ook duizenden vrouwen met deze actie op straat in Peruaanse, Belgische en andere Europese steden? Omdat zij ook woedend zijn dat twee derden van alle vrouwen wereldwijd met seksueel geweld of intimidatie te maken krijgt, op straat, op de werkvloer, thuis. Omdat ze kotsbeu zijn dat mannen hier nog altijd mee wegkomen. Omdat ze verontwaardigd zijn dat de overheid en onze macho-maatschappij die plaag niet grondig aanpakken.

Iedereen moet zelf kunnen beslissen over het lichaam, niemand mag slachtoffer zijn van seksueel geweld. Zo lang dat niet het geval is, steunen we activisten die de straatde schoolhet parlement en zo ook hun seksuele rechten claimen.

9 maart, overal in de stad gaan er acties door in het kader van de internationale vrouwendag. ✊?Omdat vrouwen nog steeds minder verdienen dan mannen✊?Omdat fysiek en psychisch geweld tegen vrouwen nog steeds schering en inslag is✊?Omdat het hoog aantal feminicides in België en wereldwijd onaanvaardbaar is✊?Omdat vrouwen nog steeds lagere pensioenen hebben dan mannen??Hier zingen advocates en juristes "un violador en tu camino", de Chileense flashmob die wereldwijd bekend werd en hernomen door talloze feministische collectieven. ?Lees deze opinie van Mieke Van den Broeck, advocate aan de balie van Brussel, als reactie op de meer dan bedenkelijke uitlatingen van Sven Mary die liever geen vrouwelijke medewerkers meer wil aannemen. https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2020/03/08/open-brief-naar-aanleiding-van-uitspraken-sven-mary/ #kippenvel #iwd2020 #8maars

Geplaatst door Jan Busselen op Maandag 9 maart 2020

CLAIM de straat

Un violador en tu camino bewijst hoe de strijd voor seksuele rechten zich afspeelt op straat. Claim ook de straat en klik door naar onze campagnepagina!

Auteur: Felix De Witte

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!