Obama wil hervorming van de oliemarkt
Milieu, Klimaat, Golf van Mexico, Deepwater Horizon spill, President Obama -

Obama wil hervorming van de oliemarkt

woensdag 16 juni 2010 11:59

 

De Amerikaanse president Obama heeft voor het eerst sinds hij aan de macht is de natie toegesproken vanuit het Oval Office. Obama deed dat om toelichting te geven bij de inspanningen van zijn regering om het olielek in de Golf van Mexico te dichten dat al bijna 2 maanden lang onafgebroken olie in zee stroomt. De president sprak over de grootste ramp in de geschiedenis van de VS en vergeleek ze met ‘een epidemie’.

Obama zei dat hij van BP zal eisen dat een hulpfonds wordt opgericht dat alle kosten ten gevolge van de lekkage vergoedt en ook de winstderving van de betrokken bedrijven voor zich neemt. Dat fonds zal worden beheerd door een derde partij. Er komt een commissie die de oorzaak van de lekkage moet onderzoeken en nieuwe veiligheidsmaatregelen en milieunormen moet vastleggen. Nog volgens Obama zal meer dan 90% van de olie in de komende dagen en weken worden opgevangen. Later deze zomer zou het lek dan volledig onder controle zijn.

De Deepwater Horizon spill zoals het lek in de VS wordt genoemd heeft de populariteit van Obama geen goed gedaan. Volgens een recente peiling wordt zijn optreden tegen BP nog minder gewaardeerd dan dat van zijn voorganger George W. Bush ten tijde van orkaan Katrina.

Uit een onderzoek van de Amerikaanse senaat blijkt ondertussen dat zowat alle oleiebedrijven er dezelfde veiligheidsprocedures op nahouden. Hoewel de oliebedrijven zelf dat ontkennen zijn de noodplannen van Exxon Mobil, ConocoPhillips, Chevron, en Royal Dutch Shell volgens het House Energy committeekopiën van die van BP. Al die plannen zijn trouwens door één en hetzelfde bedrijf geschreven.

Wettelijk gezien is de verantwoordelijkheid van BP beperkt tot 75 miljoen dollar, maar Obama zou een fonds willen waarin 20 miljard dollar zit. Dat het geld door een onafhankelijke partij moet worden beheerd mag geen verwondering wekken. Van de 42.000 claims die sinds het being van de crisis zijn geregistreerd heeft BP tot vandaag 20.000 uitbetaald, wat betekent dat de overige 22.000 claims nog hangende zijn.

Watch wkrg_oil_spill at livestream.com

BRON : Express.be / Green /Public Policy Poling / Bloomberg Businessweek / The Newsroom

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!