De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Notities van een amateur-filosofisch vrijdenker

Notities van een amateur-filosofisch vrijdenker

maandag 21 oktober 2013 21:15
Spread the love

‘Bij het nemen van een beslissing, stelling of opinie volg ik mijn verstand veel meer dan mijn gevoel. Het verstand kan denken in goed en in kwaad, waarbij goed al hetgeen is dat plezier/genot/innerlijke rust als gevolg heeft en kwaad al hetgeen lijden veroorzaakt. Dat terwijl het gevoel eerder bekrompen, onverdraagzaam, als een dierlijk instinct kan zijn. Daarnaast houdt mijn verstand strikt aan waarden die ik belangrijk vind als vrijheid voor het individu, gelijkheid en solidariteit.’

‘We leven allemaal slecht één maal X aantal uren. Bij arbeid verkopen we onze tijd en kunne. Dat laatste (hetgeen we kunnen) hangt grotendeels af van hetgeen het lot je heeft meegegeven, daar ben je zelf slechts beperkt verdienstelijk aan. Dat eerste (onze tijd als mens) hebben we allemaal even weinig. Daarom ben ik voor een gelijk uurloon voor iedereen, zo niet is het systeem een loterij’. 

‘In het licht van de geschiedenis is het racisme waarmee we geconfronteerd worden slechts een tijdelijk fenomeen. In Europa bijvoorbeeld zijn op zeer korte tijd, vanaf +-1960, veel migranten aangekomen. Te veel op te korte tijd voor veel mensen (geen aanpassingsperiode, het overvalt de mensen) maar het valt niet tegen te houden, het is nog maar het begin. Binnen enkele tientallen of honderden generaties zullen echter alleen nog maar ‘kleurlingen’ bestaan en zal racisme logischerwijs niet meer bestaan. Vele culturen en talen gaan verdwijnen, de wereldburger komt in de plaats. Zeker wanneer er buitenaards leven ontdekt zou worden kan nationalisme vervangen worden door Aarde-isme.

‘De seksualiteit tussen m/v is een fout van de natuur. Gesteld dat volgens de natuur het zo is dat een vrouw rondkijkt en na een poosje beslist; van die man wil ik een kind. Dan hoeft ze maar twee keer met haar kont te zwieren en de man is bereidt zijn sperma door te geven aan die vrouw. Goed bedacht puur op voortplanting bekeken. De vrouw heeft een sterke kinderwens, de man een sterke seksuele drang. Doch zien we dat dit, hoogstwaarschijnlijk al sinds het begin van de mensheid, problemen en lijden met zich meebrengt bij m/v. De vrouw moet zich behoeden voor verkrachting en wordt geconfronteerd met opdringerige, handtastelijke mannen. Menig man loopt er seksueel gefrustreerd bij. Beter had geweest dat de natuur in al haar genialiteit had bedacht dat de man slechts een erectie kan krijgen wanneer hij oprechte gevoelens (verliefdheid) voelt voor een vrouw.’ 

take down
the paywall
steun ons nu!