De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Neem GEEN risico met uw spaargeld, EANDIS garandeert een jaarlijks rendement van +5%

Neem GEEN risico met uw spaargeld, EANDIS garandeert een jaarlijks rendement van +5%

donderdag 1 september 2016 20:16
Spread the love

EANDIS

In de krant ‘De Morgen’ van vandaag 1 september verscheen in ‘opinie’ een artikel van Jonathan Holslag (professor internationale politiek VUB), John Vandaele (journalist) en Dirk Van De Poel (voorzitter TNM).

Eandis is van jou en mij stellen zij klontjesklaar in hun titel. Deze titel kon mij dankzij de soep en de patatten die op tafel stonden aanzetten om het alsnog te lezen. Gelukkig maar. Een beetje een softe titel is mijn persoonlijke mening, waardig voor het debat weliswaar maar niet echt een schreeuw voor aandacht. En vooral, we moeten de oproep doorgeven! Wie het verhaal wil lezen kan dat op de website van ‘transitienetwerk middenveld (zie link onder), ik zal mij dus beperken tot de essentie.

SGC-China blijkt de grootste elektriciteitsleverancier ter wereld te zijn, mij tot vandaag echter onbekend. Eandis zal op 2 oktober een deal sluiten waarbij SGC 800 miljoen euro op tafel zal leggen voor een participatie van 14% in het energienetwerk, dat zijn de buizen en toestellen die zorgen dat gas en elektriciteit netjes bij u worden afgeleverd. Essentieel voor een samenleving, een land. Een strategisch netwerk dus dat je best niet uit handen geeft om anderen winst te laten mee maken. We zien immers bv. aan de waterverdeling in diverse delen van de wereld reeds dat de honger naar meer geld de dorst van waterbehoeftigen niet lest, integendeel. Zo mag je, als je bereid bent om het laisser-faire pleidooi van de neoliberalen aan de kant te zetten, hetzelfde verwachten met de verkoop van onze infrastructuur. Eandis garandeert merkwaardig genoeg een gegarandeerde winst van minstens 5% aan SGC!

BELFIUS

In diezelfde krant trouwens staat een eindje verderop een oproep van Belfius die aan de burger vraagt om wat meer risico te nemen nu hij zoveel miljarden op een waardeloze veilige spaarrekening heeft staan. Samen met u waarschijnlijk vraag ik mij af waarom ik dat zou doen als EANDIS in deze tijden van trickle down centjes zomaar 5% kan garanderen. De genoemde heren in het eerste artikel stellen dan ook vast dat met enig ondernemerschap van de Vlaamse Regering er evengoed een Coöperatieve kan worden opgezet waaraan elke burger kan deelnemen om zelf die 5% op te strijken.

DE VLAAMSE REGERING als SOLIDAIR ONDERNEMER

De Vlaamse Regering wacht dus een aangename opdracht waarin ze eindelijk kan aantonen hoezeer ze met de burger is begaan en over de grenzen heen kan met de oppositie aan een plan gewerkt worden dat een oplossing biedt voor het probleem van de renteloze spaarder en voor de veiligheid van de essentiële behoeften van onze samenleving.

Om die redenen vond ik het nodig dit hier nog even te herhalen. Wie de petitie wil tekenen om het contract alsnog niet te laten goedkeuren kan deze tekenen op onderstaande link, deze beslissing ligt immers bij 236 gemeenteraden, mensen dus door u en mij verkozen. Denk hieraan bij de volgende verkiezingen. En wie dat wil kan uiteraard ook al zijn gemeentebestuur op de hoogte brengen van zijn spaarintenties. Het is aan de oppositie en de meerderheid om dit te organiseren. Als teken van burgerschap, als je wil.

Als teken van burgerschap mijnentwege zal ik mijn bijdrage leveren door de voorzitters van oppositie en meerderheid proberen wakker te schudden om dit verhaal  mee te onderschrijven. Ik wens mezelf alvast veel succes toe.

 TEKEN MINSTENS DE PETITIE:

http://transitienetwerkmiddenveld.be/eandis

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!